Barcelona


Barcelona je mesto, ki je znano po nenavadni, zelo posebni arhitekturi, na katero je imel glavni vpliv Gaudi, ki je s svojim umetniškim ustvarjanjem poskrbel za dediščino mesta. Sem spada med drugim stanovanjska hiša Casa Mila ali La Pedrera (zgrajena leta 1910), bazilika Sagrada familia (začetek gradnje 1882, vendar še danes ni končana, bo pa predvidoma leta 2029), Casa Batllo (zgrajena leta 1877, obnavljal jo je Gaudi 1904- 1906 po naročilu lastnika tekstilne tovarne), ki je bila stanovanjska hiša, ima fasado s stolpci, ki predstavljajo kosti, valovita oblika obdaja celotno stavbo in predstavlja gibanje. Stavba je sestavljena iz mozaičnih ploščic, ki ustvarja lepo sliko, predstavlja pa tudi ribje luske in vodno življenje, park Guel (gradili so ga med letom 1900 in 1914) je bil prvotno mišljen kot del nadstandardne soseske, zasnoval jo je arhitekt Guel. Celoten projekt ni bil uresničen, ta prelep park pa je mestu ostal. Del projekta, za katerega je bil zadolžen Gaudi pa je vzcvetel. Zemlja, kjer se nahaja park Guel je bila posušena in nerodovitna, bila je neprimerna za posaditev dreves, vendar je Gaudi to težavo rešil tako, da je iz strmega, gričevnatega pobočja oblikoval vijugast zid, ki je zadrževal vodo v parku. Ta zid je okrašen z mozaikom keramičnih ploščic, ki so vodoodporne, zato se voda zadržije v parku. V parku sta dva paviljona, ki sta kot hišice iz pravljice, zgrajena pa sta iz neoklesanega kamenja in okrašena z mozaikom. Uporabljal je zavržene delce keramičnih ploščic. Vstopnina v park znaša 7 eur za odrasle in 4.90 eur za otroke. Priporočam, da vstopnice rezervirate v naprej, saj so dnevno in časovno omejene. Označite datum in uro prihoda.

http://www.parkguell.cat/en/buy-tickets/

 

vstopnice za Sagrado familijo lahko kupite na licu mesta (običajno je gneča, morda bolje, da kupite kakšen dan v naprej) ali na naslednji povezavi: http://www.sagradafamilia.org/en/tickets/

(priporočam v popoldanskih urah npr. od 12ih- 15ih, zaradi sončnih žarkov, znotraj so pisana stekla, ki dajo poseben odsev)

 

 

Nad mestom se odpira tudi pogled na hrib Montjuic, kjer se nahaja olimpijski stadion, ki je bil zgrajen za olimpijske igre leta 1992 prav tako pa tudi park in restavracija s pogledom na zaliv. Vsekakor vredno obiska. Lahko se povzpnete peš (ok 20 min) ali z gondolo ( cena 11.25 eur za odrasle in 8.10 eur za otroke).

http://bcnshop.barcelonaturisme.com/shopv3/en/product/buy/19916/montjuic-cable-car.html?o=

 

Barcelona ima tudi lep aquarium z vrsto različnih rib. Vstopnina za odrasle znaša 18 eur za otroke pa 13 eur:

https://tickets.aquariumbcn.com/selection/pass?productId=676484670&lang=en#_ga=1.236068929.1961874056.1490297009

 

V tem izjemno nenavadnem, prelepem mestu pravzaprav najdemo vse od plaž Sredozemskega morja do gora, ki ga obdajajo. Mesto ima glavno ulico Las Ramblas, ki je tipična povezava pristanišča, kjer je Kolumb gledal svoje ladje iz Plaza Catalunya. Locirana je v Gotski četrti. Tukaj najdemo prodajalne, lokale... Kakor povsod na turističnih krajih imajo tudi tukaj prodajalci najvišje cene vseh izdelkov, hrane in pijače. Če bi radi jedeli ceneje, rajši zavijte v kako stransko ulico. Sama sem zavila v ulico pri lekarni in čez kakšnih 100 m našla kitajsko in indijsko fast food restavracijo. Dobro pa še ugodna cena! Zdraven pa je še samopostrežna trgovina. Spotoma si oglejte še zanimivo modernistično zgradbo Palau Guell in tržnico Boqueria potem pa peš proti morju po La rambli.

Zvečer se sprehodite do Museu nacional d Art de Catalunya, kjer barvasto osvetljijo znamenito fontano.

 

IZLET NA MONTSSERAT

Na železniški postaji Plaza Espanya (ista kot metro postaja) sledi povezavi R5. 

https://www.montserrat-tourist-guide.com/en/transport/barcelona-to-montserrat-train.html

 

VREME

Barcelona ima tipično sredozemsko podnebje, kar pomeni, da so mile zime in vroča poletja. Največ padavin lahko pričakujemo od novembra do februarja, a tudi takrat temperature niso nižje od 10 stopinj. Spomladi, ko je več sonca in so temperature okrog 25 stopinj, je zelo ugoden čas za pohajkovanje po mestu. Poletja so zelo vroča, temperature se povzpnejo na 35 stopinj in več, padavin je malo. Jesen je ugodnejša. Lahko pričakujemo okrog 20-25 stopinj in malo padavin. Sama sem bila v mesecu oktobru, ko je bilo čez dan okrog 20 stopinj.

Najprimernejši čas je torej od konca marca pa do konca oktobra.

 

HRANA IN PJAČA

Tipično španske jedi so tapasi, kamor spadajo raznovrstne predjedi, ki jih postrežejo kot prigrizke tudi, kjer strežejo samo pijačo. Tapasi so hladne in tople jedi, kamor spada množica jedi od solat do mesa pa ocvrte hrane, ki jih vzamemo po majhnih porcijah, da lahko poskusimo več razičnih jedi. Sem uvrščamo tudi paello, riževo jed z različnim mesom, morskimi sadeži, zelenjavo in začimbami. Pogosta pripravljena jed v Španiji je tudi tortilla z različnimi nadevi. Znan je tudi španski pršut in različni siri. Med pijačami so priljubljeni sveži sokovi,sangrije, domača vina, piva, različne domače žgane pijače.

Tipične sladice pa so: custard (vanilijeva krema), arroz con leche (rižev puding), churrosov (španski krof) in mnogo drugih.

 

KAKO IZ LETALIŠČA V MESTO

 

Na letališču El prat, na avtomatu kupite paket 10ih kart za metro (cena okrog 10 eur) in se odpravite na vlak proti mestu (velja ista karta). Vlak vozi okrog 25 min. Lahko se vas štemplja več zaporedoma z isto karto in vam odbije voženj kolikor vas je.

 

http://www.barcelonas.com/barcelona-metro.html#gallery[pageGallery]/1/

 

 POSTAJE GLAVNIH ZNAMENITOSTI

 

_ park Guel: zelena proga proti severu L3 postaja Lasepps   okrog 10 min hoje ob cesti do tekočih stopnic, ki vas pripeljejo na hrib v park Guel

- Camp nou stadion: zelena proga L3 proti severu postaja Zona Universitaria, Palau Reial ali Maria Cristina, ali modra proga L5 postaja Collblanc in Badal  vse postaje so oddaljene od stadiona 5- 10 min hoje. (vstopnina na stadion je okrog 23 eur)

- La rambla: zelena proga proti jugu L3 postaja Liceu

- Sagrada familia: modra proga L5 ali vijolična proga L2 postaja Sagrada familia

-Museu nacional d Art de Catalunya (fontana): rdeča proga L1 ali zelena proga L3 postaja Espanya 

 

 OPTIMALNI ČAS ZA OBISK BARCELONE: 4 ali 5 nočitev, mesto si lahko ogledate tudi hitreje