Beograd in Novi Sad


Le podaljšan vikend zadostuje za obisk Beograda, milijonskega mesta, ki v svojem vrvežu vsakdana sprejme vsakodnedno na tisoče turistov, ki si pridejo ogledati lepoto arhitekture, parkov, si privoščiti dobrote iz žara na Skadarliji in se ob tem pozabavati ob tradicionalnih zvokih žive glasbe. Najbolj znani lokali na Skadarliji so prav gotovo Tri šešira, Dva jelena, Zlatni bokal, Dva bela goluba in Velika Skadarlija. Mimogrede, Skadarlija zna biti še bolj vesela, če vas bo v Beograd zaneslo 13. januarja, na pravoslavno novo leto. 

Mesto, ki je od Ljubljane oddaljeno zgolj 530 km vas prav gotovo ne bo pustilo ravnodušne, nasprotno, vanj se boste zaradi njegove duše in pozitivne energije prav gotovo zaljubili in se vračali še mnogokrat.

 

ZNAMENITOSTI BEOGRADA, KI JIH NE SMETE ZAMUDITI

Knez Mihajlova ulica: Je najstarejša in zgotovo ena najživahnejših ulic, dolga 800 metrov, kjer se nahaja nešteto barov, restavracij in trgovin. Območje za pešce vas pripelje do glavne znamenitosti Beograda – Kalemegdana.

Beograjska trdnjava Kalemegdan: Stoji ob sotočju Donave in Save in nudi prelep razgled na mesto. Na vrhu je park, nekaj klopi za počitek in bar, kjer si ob razgledu lahko privoščite kakšno pijačo. Beseda Kalamegdan izvira iz turške skovanke besed kale - trdnjava in megdan - bojno polje. Park pokriva površino 60 hektarjev in se deli na dva dela, Veliki in Mali Kalemegdan. Osrednji del Velikega Kalemegdana je Savska promenada, ki je povezana s spodnjo trdnjavo preko Velikega stopnišča. Malo stopnišče na drugi strani povezuje promenado s Pariško ulico, ki ločuje park od mesta. Del Malega Kalemegdana je tudi Beograjski živalski vrt (vstopnica za živalski vrt stane okrog 4 eur za odrasle, 2.5 eur za otroke 3- 15 let).

Skadarlija: Ulica je dolga 500 m. Včasih so tu stanovali gledališki igralci in umetniki zaradi bližine nacionalnega gledališča. Ker naj ne bi igralci pred predstavo jedli (verjetno zaradi treme) ampak šele po njej, so tam številne kafane odprte pozno v noč. Skadarlija je slabo osvetljena ulica, tlakovana s tlakovci, kot je bil običaj v turškem obdobju. Ta starinski videz se ohranja še danes. Če želite dobro jesti, piti in se zabavati večer preživite na Skadarliji.

Cerkev svete Save: je največji pravoslavni hram na svetu. Nahaja se v vzhodnem delu Svetosasvskega trga, v občini Vračar, v Beogradu. Gradnja se je pričela leta 1935 in je bila prekinjena ob napadu Nemčije na Jugoslavijo 6. aprila 1941. Dela so se nadaljevala šele leta 1985 in potekajo še danes.

Ada Ciganlija: Na reki Savi v neposredni bližini izliva Save v Donavo, približno 5 km od centra Beograda se nahaja nekdanji otok, danes polotok Ada Ciganlija. Na gosto poraščen park z drevesi, ki dajejo senco v poletnih mesecih, je postal največje, najlepše in najbolj obiskano kopališče, sprehajališče ter počivališče Beograjčanov.

Avala: Avala je 511 m visoka planina (16 km iz Beograda), kjer se nahaja Avalski televizijski stolp, ki se ponaša z enim najlepših razgledov na mesto Beograd. Visok je 204,6 m, le 2 m višji od pejšnjega, ki je bil v vojni porušen (leta 1999 ga je porušil NATO).

Dedinje in Hiša cvetja: Dedinje so mestna soseka v Beogradu, ki spada pod občino Savski Venac in velja  za najprestižnejši del srbske prestolnice, kjer se nahajata tudi Hiša cvetja in Muzej 25. maja, kjer stoji grobnica nekdanjega jugoslovanskega voditelja Josipa Broza - Tita. 

 

Novi Sad je drugo največje mesto v Srbiji, ki leži v samem osrčju Vojvodine in je od Beograda oddaljeno 95 km, dobro uro vožnje z avtom. Znano je kot mesto zabave, dobre hrane in zgodovine.

Novi Sad je za turiste privlačen v vseh letnih časih. Poleg muzejev in galerij je nujen ogled mestnega jedra, kjer je na vsakem koraku polno zanimivih zgodovinskih spomenikov. Ogleda vredna je tudi Petrovaradinska trdnjava, ki se dviguje visoko nad Donavo. Tam si lahko poleg muzeja ogledate tudi podzemne prostore te velikanske trdnjave, ki so jo zgradili za obrambo pred Turki. Na obzidju so tudi števili lokali in restavracije, kjer si lahko v poletnem času ob razgledu in sončnem zahodu privoščite kakšno od kulinaričnih dobrot. Sicer pa je poleg kulture Novi Sad privlačen tudi zaradi sproščenega vzdušja.

 

ZNAMENITOSTI NOVEGA SADA

Petrovaradinska trdnjava: ogromna trdnjava, ki se razprostira nad reko Donavo s prelepim razgledom na Novi Sad

Donavski park: Najstarejši in najlepši park v Novem Sadu, zgrajen na močvirnatem območju, kjer je pogosto poplavljala Donava. Prva drevesa so posadili v 70 letih 19. stoletja. Malo jezero Mali Liman je ostanek nekdanjih ribnikov z majhnim otočkom Erzsébet, ki se imenuje po avstrijski cesarici, kateri so v spomin ravno tja zasadili tudi drevo vrbo žalujko. Sredi jezera se nahaja tudi fontana Nimfa, delo prvega srbskega kiparja Đorđa Jovanovića. V parku najdemo tudi nekaj spomenikov srbskih pesnikov Đure Jakšića, Branka Radičevića in Miroslava Antića.

Donavska ulica: najstarejša ulica v Novem Sadu, danes je tu veliko lokalov in restavracij

 

NAJPRIMERNEJŠI ČAS ZA OBISK

Beograd ima celinsko podnebje s štirimi letnimi časi. Jesen je z daljšimi toplimi in sončnimi obdobji daljša od pomladi. Zima ni prav mrzla, temperatura redko pade po ničlo. Pomlad je kratka in deževna, Povprečna letna temperatura je 11,7 stopinj Celzija.


Najprimernejši čas  za obisk Beograda je poletje. Takrat se temperatura giblje okoli 20ºC. Od oktobra do aprila pa pade do okoli 10ºC in padavine so pogostejše. V poletni vročini je Beograd čudovito mesto. Kopali se boste lahko v jezeru in sončili na plaži Ada Ciganlija.

 

RAZDALIJE

Ljubljana- Beograd (530 km, 5 ur 20 min vožnje z avtom)

Beograd- Novi Sad (95 km, dobro uro vožnje z avtom)

Novi Sad- Ljubljana (517 km, 5,5 ure vožnje z avtom)

Skupaj: približno 1150 km

Cestnine: Ljubljana.- Beograd 21 eur, Novi Sad- Ljubljana  preko Beograda 23 eur

Cene bencina: http://razdalje.si/cene-goriv