Berlin


Berlin je prestolnica Nemčije, ki se je od leta 1949 pa do 1989 delila na dva dela: vzhodni iz zahodni del. Vzhodni Berlin je bil prestolnica Vzhodne Nemčije, zahodni pa eksklava Zahodne, obkrožen z berlinskim zidom, ki so ga postavili, da bi preprečili vse bolj pogoste poplave beguncev, ki so se zatekli v Zahodni Berlin. Vsakega, ki naj bi poskušal prečkati zid, so ustrelili. Politicne spremembe v Evropi leta 1989 so pripeljale do padca Berlinskega zidu. 3. oktobra 1990 je bila Nemcija uradno združena, Berlin je znova postal prestolnica.

 

V muzeju DDR si lahko ogledate celotno zgodovino Berlina in vse o takratnem življenju, politični ideologiji socializma, industrijski revoluciji... Priporočljivo je, da si vstopnice rezervirate v naprej, posebaj velja to v poletnih mesecih (cena vstopnice je 8,5 eur)

http://www.ddr-museum.de/en

Danes je Berlin poznan kot mesto priznanih univerz, mednarodnih festivalov, raznolike arhitekture in sodobne umetnosti. Lahko se povzpnete tudi na televizijski stolp (Fernsehturm), ki so ga zgradili v Nemški demokratični republiki z namenom, da bi zahodni Berlinčani videli, kako napredna je vzhodna Nemčija. Visok je 368 m. Vstopnice si lahko rezervirate tukaj: https://tv-turm.de/en/tickets-prices/ (cena 13 eur). 

 

Brezplačen razgled imate na voljo iz kupole Reichstag, vendar si nujno rezervirajte dan in uro (kakšen teden ali dva v naprej) in natisnite rezervacijo.

https://www.bundestag.de/en/visittheBundestag/dome/registration/245686

 

Mesto ima tudi največji in najbolj obiskan živalski vrt v Evropi Zoologischen Garten Berlin, kjer imajo več kot 1400 vrst živali. Možnost imate tudi, da rajši obiščete Tierpark, ki je približno štirikrat večji od Zoologischen Garten in kjer imajo živali bistveno več prostora. Parku lahko namenite cel dan. 

 

 

V kolikor imate dovolj časa in volje, da bi si ogledali več muzejev in galerij lahko kupite tudi 3 dnevno vstopnico za različne muzeje in galerije: http://www.visitberlin.de/en/museum-pass-berlin

 

VREME

 

Podnebje je v Berlinu celinsko, kar je značilno za SV Evropo. Tudi v poletnih mesecih je vreme spremenljivo, če ste tam v mesecu juliju, ne računajte na to, da bo vreme poletno. Lahko se hitro spremeni iz toplega, sončnega dneva v hladno in deževno. Najbolj primerni meseci za potovanje so od maja do septembra

Torej tudi v poletnih mesecih, ne pozabite doma vertovke in dolgih rokavov!

 

HRANA IN PIJAČA

Po celodnevnem potepanju po Berlinu, se boste morali vmes tudi okrepčati s kakšno malico. Tukaj boste to lahko naredili kar mimogrede. Namreč v Berlinu prevladuje fast food prehrana: preko celega dneva se boste skoraj na vsakem koraku srečali z gostinci, ki vam bodo ponudili kebab, falafel, tajske rezance, indijsko hrano... vse po 3 ali 4 eure. Cene v supermarketih so primerljive z našimi, pivo v lokalih nekoliko dražje (okrog 5 eur)

 

KAKO IZ LETALIŠČA V MESTO

Med 4:30 zjutraj pa do 23ih vozi vlak  "Airport Express" RE7 in RB14 iz letališča Schönefeld v mesto vsakih 30 min. Ustavi na postajališčih: Ostbahnhof, Alexanderplatz, Berlin Central Station in Berlin-Zoo. Do prvega postajališča vozi 15 minut in do Berlin Central Station traja vožnja 30 minut. Letališče je locirano v coni C, zato morate kupiti karto ABC.

Druga možnost je S bahn linija S9 in S45. Postaja je od letališča oddaljena 10 minut hoje. Karto lahko kupite na letališču na prihodih ali na avtomatu.

https://www.berlin.de/en/airports-and-stations/1872375-2932875-airport-berlin-schoenefeld-sxf.en.html

 

POSTAJE GLAVNIH ZNAMENITOSTI (METRO)

Berlinski zid- postaja Berlin Nordbahnhof

DDR muzej in Fernsehturm (televizijski stolp)- S in U Bahn Alexanderplatz, S bahn Hackescher Markt

Zoologischen Garten Berlin- U2 in U9, S9, S45 postaja Zoologisher garten

Reichstag- S in U Bahn postaja Brandenburger Tor, U bahn postaja Bundestag

Tierpark- U5, postaja Tierpark