Bohinj- korita reke Mostnice


Korita Mostnice so dva kilometra dolga in slikovita korita, ki jim je dal podobo ledenik, ki je ob zadnji poledenitvi drsel izpod Triglavskega pogorja. Njegovo umetniško delo sedaj nadaljuje reka Mostnica, ki je dobila ime po številnih mostovih. V srednjem toku teče po približno 2 km dolgih do 20 km globokih in ponekod le meter širokih koritih. Reka Mostnica ima veliko moč, zato ustvarja številne tolmune, slapove in brzice. Čez reko so speljani štirje mostovi. 

 

Na četrtem mostu se pot ob koritih konča. Lahko se vrnemo nazaj, po isti poti, naredimo krog po drugi strani brega ali pa nadaljujemo proti dolini Voje. Označena pot proti Vojam se začne vzpenjati in oddaljevati od desnega brega Mostnice. Pot nas popelje do makadamske ceste in po njej naprej do Planinske koče na Vojah. Do tu se sicer lahko pripeljemo tudi z avtomobilom, vendar bi bilo škoda, da bi zamudili vse te lepote narave. Od koče nadaljujemo po cesti in kmalu pridemo med čudovite travnike, obdane z gorami. Nadaljujemo pot do naslednje planinske koče, 100 metrov za njo pa že vidimo slap Voje (oz. slap Mostnice). 

 

Čas: samo korita Mostnice 1.30 h, cel izlet 3.30 h
Dolžina: 12 km
Višinska razlika: 250 m
Tip poti: lahka označena pot

 

IZHODIŠČE

V Ribčevem Lazu pri Bohinjskem jezeru zavijemo desno čez most v smeri Stare Fužine. V Stari Fužini bodimo pozorni na table, ki nas pred mostom čez Mostnico usmerijo na levo (Voje, Vogar). Nadaljujemo mimo hiš, dokler ne pridemo do velikega parkirišča (parkirnina je okrog 1,5 eur/ uro). Lahko parkiramo že v Stari Fužini pred Merkatorjem in se odpravimo do parkirišča peš (okrog 10 min hoje).

 

VSTOPNINA: 3 eur