Budimpešta


NAPOTKI: Prestolnica Madžarske, kamor se najceneje vsekakor lahko odpravite kar z vlakom. Slovenske železnice namreč ponujajo povratno vozovnico le za 18 eur.

 http://www.slo-zeleznice.si/sl/potniki/tujina/madzarska

Mesto leži na obeh bregovih reke Donave. Nastalo je z združitvijo Budima in Obude ne desni (zahodni) in Pešte na levi (vzhodni) obali Donave. Očaralo vas bo z veličastnimi kraljevskimi in cesarskimi zgradbami, saj velja za arhitekturni biser Srednje Evrope. Ob bogati zgodovini vam Budimpešta ponuja več kot 220 muzejev in galerij.

 

Glavne znamenitosti:

Ribiška trdnjava: je nastala leta 1901, imenuje se po ribji tržnici in obrambi ribičev mestnega obzidja.
Parlament: velja za največjo zgradbo na Madžarskem
Ulica Váci : največja nakupovalna ulica, kjer se nahaja mnogo trgovin, restavracij, barov in slaščičarn.
Trg Herojev: najpopularnejši odprti prostor Budimpešte.
Opera: se uvršča med najboljše operne hiše sveta 
Budimski grad (Budim var): dvorski kompleks madžarskih kraljev, danes se v njem nahaja Narodna galerija.

Gellért Hill: hrib nad Budimpešto, razgledna točka na mesto

 

Najbolj priljubljena parka sta Mestni park, ki se nahaja za Trgom herojev in park na Margaretinem otoku.

 

Na reki Donavi je nastalo nekaj otokov:

  

Sprehodite se in odkrijete zgodovinski Castle Hill.

 

Peljite se  z ladjico po Donavi in odkrijte čudovite razglede Budima in Pešte.

 

Obiščite glavnomestno tržnico in poizkusite tradicionalne madžarske jedi.

 

Zaplavajte v bazenih znanih toplic Budimpešte.

 

Sprehodite se skozi Verižni most, po prvem mostu, ki je povezal Budim in Pešto in se sprehodite na Gellért Hill (razgledno točko, kjer lahko doživite lep razgledna mesto).

  

Obiščite parlament in si oglejte neverjetno arhitekturo.

 

Sprehodite se po Trgu herojev in ulici Vati.

 

Obiščite muzeje in galerije.

 

HRANA IN PIJAČA

 

Glavna začimba Madžarske kuhinje je mleta rdeča paprika, ki daje jedem živo rdečo barvo in poseben okus. Papriko tako vsebujejo tudi vse madžarske tradicionalne jedi, kot so golaž, piščančji paprikaš, ribja juha halaszle, in mesne palačinke. Hrana je v splošnem zelo mastna in kalorična. Zdraven naštetih jedi domačini običajno pijejo pivo.

Med sladicami so najbolj priljubljeni zavitki (retes), doboš torta, čokoladna torta Rigó Jancsi, palačinke (palacsinta) s sirom, gobami, orehi ali makom, slivovi cmoki in kostanjev pire s stepeno sladko smetano.

Najbolj znana likerja, ki ju ponudijo kot aperitiv, sta Pálinka, sladki liker iz sadja in Unicum, grenki zeliščni liker.

 

VREME

Budimpešta ima vlažno celinsko podnebje s toplimi poletji. Zime (od novembra do začetka marca) so hladne z malo sonca. Od decembra do marca je sneženje dokaj pogosto in nočne temperature se spustijo do -15° C. Pomladni meseci so spremenljivi in toplejši, kljub temu pa so noči še vedno zelo hladne. Dolgo poletje traja od maja do sredine septembra. Budimpešta ima mnogo sončnih dni, lahko jih primerjamo z mesti v Sredozemlju. Med poletjem, predvsem v maju in juniju se pogosto pojavljajo plohe. Za jesen (od sredine septembra do konca oktobra) so značilne zmerne temperature, z malo dežja in dolgimi sončnimi dnevi.