Cinque Terre


Cinque Terre tvori pet prelepih obmorskih vasic, ki so zgrajene v petih slabo dostopnih dolinah, prav zato pa so ohranile svojo slikovitost z neobičajno arhitekturo. Te vasice so: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola in Riomaggiore in so pod Unescovo zaščito. Tvorijo italijanski narodni park v Liguriji. Ligurijska obala je sestavljena iz dveh delov: obala Ponente, med Ventimiglio in Genovo ter obala Levante, med Genovo in La Spezio. Del La Spezie so Cinque terre oziroma pet dežel.

Po dolini se zaradi ugodne klime razprostirajo rodovitna področja, kjer pridelujejo začimbe, sadje, vinsko trto in olive. Ponašajo se z znanim vinom po celem svetu.

Vasice so zanimive tudi za pohodnike, saj jih je možno vseh 5 prehoditi. Sprehod vam vzame okoli 5 ur časa. Na izlet se lahko odpravite tudi z barko po morju in občudujete slikovite apnenčaste klife, ki tvorijo strmo in divjo obalo z značilnimi terasami, ali pa se zapeljete z vlakom. Od Levanta do prvega mesta je približno štiri kilometre. Do vasic lahko sicer pridete z avtom, vendar je cesta zelo ovinkasta in je pot veliko daljša kot z vlakom.

Portovenere: je srednjeveško mestece s pestro zgodovino iz rimskih časov

Riomaggiore: od tukaj greste lahko po 900 m dolgi poti ljubezni, ki povezuje kraj s sosednjo vasico Manarolo. Omenjena pot je skopana v skalo.

Corniglia: deželo s svojimi 365 stopnicami bomo videli na poti proti Vernazzi.

Zadnja dežela se imenuje Monterosso, ki je najpoložnejša vasica, katere središče postreže s prijetnimi gostilnami in restavracijami, kjer lahko posedimo ob kozarcu dobrega vina in prisluhnemo šumenju morja.

 

ČAS POTOVANJA MED VASICAMI- z vlakom

Monterosso- Vernazza 4 min

Vernazza- Corniglia 4 min

Corniglia- Manarola 5 min

Manarola- Riomaggiore 6 min

 

vse ostale informacije lahko najdete na naslednji povezavi: http://www.cinqueterre.eu.com/en/footpaths-cinqueterre

 

LJUBLJANA- LA SPEZIA: 580 km (okoli 6 ur vožnje z avtom)

CESTNINA: okoli 40 eur v eno smer