Egipt


Egipt, priljubljena turistična destinacija, najbolj znana po letoviščih Hurgada in Sharm El Sheikh, ponuja mnogo zanimivih krajev.
Glavno mesto je Kairo, kjer živi skoraj četrtina vseh prebivalcev Egipta, kar je okoli 18 milijonov s čemer je najbolj naseljeno mesto v Afriki. Leži v severnem delu Egipta, ob reki Nil. Kairo je bil politična in kulturna prestolnica že v času faraonov in sultanov, zato ima mesto bogato srednjeveško islamsko zgodovino, če pa se ozremo še globlje v preteklost pa je mesto zgodovinsko močno zaznamovala že gradnja piramid, ki je potekala v neposredni bližini mesta, v Gizi (2575 - 2150 pr. n. št.).
Egipčanske piramide so svetovno najbolj poznane, zgrajene so iz opeke ali kamna, nekatere med njimi se uvrščajo celo med največje konstrukcije sveta. Piramide večinoma ležijo zahodno od reke Nil, saj se je duša božanskega faraona pridružila soncu v času rojstva pred nadaljevanjem sonca v svojem večnem krogu. Do sedaj so v Egiptu odkrili okoli 135 piramid.Velika ali Keopsova piramida v Gizi, visoka 147 m, zgrajena iz približno 2,3 milijona kamnitih blokov težkih od 2,5 do 15 ton, je največja v Egiptu in ena največjih na svetu. Dokler ni bila zgrajena katedrala v Lincolnu, končana leta 1311 je veljala za najvišjo stavbo na svetu, zaradi njene mogočnosti pa je uvrščena tudi med sedma čudesa antičnega sveta.
Kefranova piramida, je visoka 146 m in daje zaradi višje lege terena vtis, da je najvišja.
Velika Sfinga: naj bi ponazarjala faraonov obraz z levjim trupom. Manjkal pa naj bi ji nos, ki naj bi ga poškodovali Napoleonovi vojaki v 18. stoletju, ko so vadili streljanje s topom, vendar ta domneva ni resnična, saj zgodovinski viri poročajo, da je bila Velika sfinga brez nosu že v 15. stoletju. Starost Velike sfinge je zavita v skrivnost, vendar domnevajo, da je bila postavljena 7000 let pr. n. št. kar nakazujejo žlebovi, podobni kraškim žlebovom. Faraon Kefren naj bi dal v času piramide le izklesati svoj obraz

Mikerinova piramida je najmanjša piramida, zgrajena okoli 2490 pr.n.št, visoka okoli 62 m.

Čeprav je včasih veljal stereotip, da so piramide gradili sužnji in ujetniki, to ne drži. Gradnja piramid je bila zelo spoštovano delo, ki so ga opravljali arhitekti, kamnoseki, gradbeniki in drugi delavci, različnih področij, zaposleni pri faraonu. Med graditelji niso bili le moški, temveč tudi ženske, ki so opravljale težaška dela. Piramide naj bi gradilo okoli 35 000 delavcev.
V Kairu si lahko ogledate tudi izdelovalnico papirusa, ki je podoben papirju, narejen iz papirusnega trsa, ki se prav tako imenuje papirus.Papirus so pridobivali iz istoimenske močvirnate rastline, ki raste ob rekah. Največ so jo pridobili ob reki Nil. Izdelovali so ga tako, da so iz rastline naredili enake plasti in jih položili drug na drugega in drug poleg drugega. Nato so plasti obtežili, tako, da je iz njih iztekla tekočina in so se med seboj zlepili. Nanj rišejo različne slike, tako, da si lahko za spomin kupite tudi kakšnega za domov.
Egipčanski muzej v Kairu: Muzej je tako ogromen, da če bi si vsako stvar ogledovali minuto, bi za vse potrebovali kar 9 mesecev.V sebi skriva več tisočletno zgodovino, razstavlja namreč kar 120.000 predmetov.Med najbolj zanimivimi razstavljenemi stvarmi, so zagotovo mumije, več kot 3000 let staroTutankamonovo bogastvo, staroegipčanski nakit in mumije živali.

Hurgada: Počitniški kraj, z lepimi, peščenimi plažami in koralnimi grebeni, lepih, barvitih eksotočnih ribic. Mesto je živahno, polno trgovinic in lokalov, s prijetnim vzdušjem. V daljavi pa puščava, sipine, ki se še posebej lepo svetijo ob sončnem zahodu. Kraj je primeren za vse navdušence potapljanja, snorkljanja in kopanja v toplem, kristalno čistem morju.
Od tu pojdite obvezno na izlet z ladjo na rajski Giftun island, z vmesnimi postanki za kopanje v sanjskem, turkizno zelenim morjem. Izlet v lokalnih agencijah stane okoli 15-20 evrov s kosilom. Pa brez skrbi, cenovno so dosti ugodnejši, kot preko hotelske ponudbe, storitev pa je natanko enaka.
http://www.falcosafari.com/program-details/giftun

Sharm el Sheihk je mesto, ki se nahaja na robu Sinajskega polotoka ob Rdečem morju in je tako kot Hurgada, izredno priljubljena turistična destinacija z dolgimi, peščenimi plažami in prelepim, tropskim morjem, s koralnimi grebeni in pisanimi ribicami.
Priporočam izlet iz Sharm el Sheihka v Coloured Canyon , kjer se peš sprehodite skozi pisane skale kanjona, različnih oblik in barv.
https://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g297551-d1947063-Reviews-Coloured_Canyon-Nuweiba_South_Sinai_Red_Sea_and_Sinai.html

KRIŽARJENJE PO NILU
Posebna dogodivščina potovanja po Egiptu, je zagotovo križarjenje po Nilu od Luksorja do Asuana. Na poti si lahko z vodenimi ogledi, ki vam jih nudijo na ladji (mi smo za en teden plačali okoli 150 eur za vodenje, vstopnine in prevoze) lahko vidite precejšnji del Egipčanske zgodovine, zapornico na Nilu-Esno in današnje življenje ob Nilu.
Luksor: Luksorski tempelj je velik Staroegipčanski tempeljski kompleks, ki se nahaja na vzhodnem bregu reke Nil, v mestu danes znanem kot Luksor. Ustanovljen je bil 1400 pred našim štetjem. V Luksorju je šest velikih templjev, štirje na levem bregu potnikom znani kot Goornah, Deir el-Bahari, Ramesseum in Medinet Habuin ter dva templja na desnem bregu znana kot Karnak in Luksor. Luksorski tempelj je bil zgrajen iz nubijskega peščenjaka.
Edfu: Horov tempelj, ki je takoj za Karnaškim drugi največji. Tempelj je posvečen bogu Horu s sokolovo glavo, stoji na mestu, kjer naj bi se Hor spopadel s svojim stricem Setom za oblast nad svetom.
Kom ombo: posvečen dvema bogovoma: desna stran pripada krokodiljemu bogu Sobeku, leva pa Horu starejšemu ali Harirusu. V templju lahko vidimo reliefe Neosa Dionizisa, ki ga kronajo bogovi, Ptolomeja VII. med darovanjem bogovom, zanimivi so tudi reliefi v zunanjem hodniku na steni za sedmimi kapelami,zlasti pa razstava zdravniških instrumentov, ki dokazuje, da so bili egiptovski zdravniki zelo napredni že pred 2000 leti.
Assuan: V Assuanu se lahko odpravite na izlet v puščavo s kamelami ali pa enodnevni obisk Abu simbla (sama ga žal nisem obiskala) ali pa z najstarejšim egipčanskim plovilom mimo slovitega Botaničnega otoka, otoka Elefantine.
PODNEBJE
Egipčanska poletja so vroča in suha z visoko vlago. Najbolj vroče je od maja do septembra. Najbolj znosno pa je od novembra do marca. V obalnih področjih se povprečne letne temperature od največ 37°C do najmanj 14°C. Največje temperaturne razlike se zgodijo v puščavah, kjer se podnevi temperatura povzpne do 46°C in do 6°C po sončnem zahodu. Pozimi se temperatura v puščavi spusti vse tja do 0°C. Zime so mile z občasnim dežjem, vendar pa tudi pozimi prevladujejo sončni dnevi, noči pa so zelo hladne. Kakorkoli, tudi v zimskih mesecih se boste lahko kopali v morju. Temperatura vode, bo nekoliko nižja od 21-25 stopinj in morda bo nekoliko bolj vetrovno. V mesecih od decembra do marca boste za večerni sprehod potrebovali kakšno debelejšo jopico.
HRANA IN PIJAČA
Hrana in pijača sta zelo podobni ostalim arabskim kulturam. Egipt praktično nima lastnih karakterističnih specialitet. Arabska hrana je na splošno zelo kalorična in začinjena. Veliko jedi je pripravljena iz ovčjega mesa, govedine in perutnine, svinjine seveda ne boste našli. Poleg tega vam dostikrat postrežejo riž, črn fižol, črn kruh in ogromno solat, zelenjave in omak, ki pa so zelo začinjene. Njihove sladice so zelo sladke, narejene z veliko sladkorja, medu, sirupov, olja in oreščkov.
VODA: uporabljajte le flaširano vodo.
ELEKTRIČNE VTIČNICE: kot pri nas