Jezersko


Jezersko
Jezersko
Jezersko

Lahko se podate na enodnevni izlet na Jezersko, zeleno dolino, na vzhodu obdano z Savinjskimi Alpami, ki so v zemeljskem gibanju zrasle proti nebu pred šestdesetimi milijoni let in jo od severa proti zahodu omejuje več kot tri sto milijonov let star koralni greben. Del omenjenega grebena je tudi planinska pot Stegovnik, ki je ena najstarejših gora v Sloveniji.

Dolina, nazadnje oblikovana iz časa mogočnega ledenika, ki je izginil pred deset tisoč leti, je bila zaradi nepropustnosti svojega dna ob koncu ledene dobe zalita z velikim ledeniškim jezerom, po katerem je kraj dobil ime "Pr' Jezer". Kasneje se je razvila modernejša oblika imena »Jezersko«.

Jezersko je idealen kraj za obisk v vsakem letnem času. Poleti vam nudi veliko možnosti za sprehode po ravnem ali v visokogorje pozimi pa drsanje na Planšarskem jezeru in tek na smučeh (smuči si lahko sposodite na Šenkovi turistični kmetiji, celodnevni najem opreme stane 15 eur, dvourni pa 10 eur). Prav tako na Šenkovi domačiji nudijo prenočišča in v poletnem času prostor na kampiranje.

Poleg turističnih kmetij, hrano in pijačo nudijo v gostišču ob Planšarskem jezeru z idiličnim pogledom na gore, kjer dobite od žgancev in kislega mleka pa do postrvi ter ostale jedi. 

Jezersko