Kanarski otoki- otok Lanzarote


Ognjeni otok Lanzarote, kot mu pravijo, zaradi njegovega vulkanskega nastanka, je eden od sedmih kanarskih otokov. Kanarsko otočje, ki leži v Atlantskem oceanu, nekaj sto kilometrov zahodno od afriške obale, tvorijo večji otoki ognjeniškega izvora: Tenerife, Fuertaventura, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, La Gomera in El Hiero. Otok Lanzarote je najsevernejši in najmanj vetroven. Za Kanarske otoke je značilen močan veter, zato je najugodnejši čas za obisk od konca januarja do konca marca, ko je najmanj vetrovno. Temperatura Atlantskega oceana se v tem obdobju le redko dvigne nad 18 stopinj Celzija, tako da ni ravno primerno za kakšno daljše čofotanje, zagotovo pa ne primanjkuje sonca. Otok Lanzarote, ki meri okrog 800 km2, je ime dobil po pomorščaku Maloccellu Lancelottiju, ki naj bi ga zavzel v 14. stoletju. Oddaljenost najsevernejše točke do skrajnega juga otoka je 60 km, tako, da lahko zlahka prevozite cel otok. Na tako majhni površini je kar 300 vulkanov, ki ležijo na površini do 670 m nadmorske višine. Najvišji med njimi se imenuje Monte Corona,, vulkan Simas del Diablo pa slavi po največjem in najglobjem kraterju. Prvi zapisi o izbruhih vulkanov na otoku so iz leta 1730, zadnji delujoči vulkan pa je vpisan leta 1824. 

Najem avtomobila je na Kanarskih otokih zares ugoden. Na Lanzaroteju stane 9 dnevni najem približno 130 eur skupaj z zavarovanji (payless rent a car). Najbolje je, da na letališču sprehodite od poslovalnice do poslovalnice in se zmenite za ceno na licu mesta. Cena bencina se giblje okrog evra. Cene živil in hrane v restavracijah so podobne našim. Znatno ugodnejše lahko opravite nakupe kozmetike, oblačil in obutve vseh znanih blagovnih znamk ter modnih dodatkov (Arrecife, Puerto del Carmen).

Otok Lanzarote je zares čudovit in vreden ogleda vsakega kotička, zato si vzemite čas in ga podrobno raziščite.

Severni del je bolj vetroven, kjer so tudi višji valovi, primeren za surferje, južni del pa bolj za počitek na kakšni od plaž- obvezen obisk plaže Papagayo, ki se skriva pod strmimi stenami barvitega zaliva.

Notranjost otoka daje vtis življenja na luni, ki je prelita z lavo in s svetlikajočim peskom vseh mogočih barv. Ta barvitost se najlepše kaže v naravnem parku TIMANFAYA, ki je od leta 1995 proglašen za naravno dediščino, pod okriljem UNESCO. Ogled je možen samo na hrbtih kamel ali organizirano krožno vožnjo z avtobusom, kajti po parku je hoja in vožnja z avtomobilom prepovedana. Na predelu kraterja vulkana Islote de Hilario za turiste, demonstrirajo delovanje vulkana, z vlivanjem vode v jamo, pri visoki umetno ustvarjeni temperaturi. V vrelišču nastajajo plini in vodna para, ki v nekaj sekundah dobi moč in bruhne vodo visoko v zrak, tako kot delujoči vulkan žarečo lavo.

Zelo pripročljivo je, da na pot vzamete pohodne čevlje, saj imate na otoku številne poti na vulkane in okrog njih. Ne pozabite na vetrovko s kapuco. 

Priporočam, da na spletu kupite in natisnete vstopnico, ki velja za 6 znamenitosti otoka, tako lahko nekaj privarčujejete pri vstopnini. Cena vstopnice je 30 eur in velja 14 dni,

http://www.lanzaroteinformation.com/content/discounted-entry-tickets-lanzarotes-official-visitor-attractions

 

HRANA IN PIJAČA

Na otoku je malo rastlin in živali, a ne glede na to je hrana v restavracijah raznolika, z veliko mesa, ribami, sadja in zelenjave. V obmorskem mestu Puerto del Carmen najdemo različne restavracije (kitajsko, indijsko...) in pizzerije ob morju. Na severnem delu otoka, pod vznožjem vulkanov, kjer je zemlja rodovitna, domačini obdeljujejo zemljo in gojijo koze. Pridelujejo največ krompirja in grozdja (vino), imajo tudi odličen kozji sir. Otočani so na svoje pridelano vino zelo ponosni in vse o zgodovini in predelavi vina, si lahko ogledate v muzeju Vinoelgrifo.


ZNAMENITOSTI OTOKA

plaža Papagayo, prelepa barvita plaža na južnem delu otoka

La Caleta de Famara, plaža surfarjev na skrajnem severu otoka

Mirador del Rio, razgledna točka na skrajnem severovzhodu otoka s pogledom namanjši otok Graciosa

Jardin de Cactus. vrt kaktusev na severo vzhodu otoka

Jameos del Agua, severo vzhodni del otoka, naravna vulkanska jama z umetno narejenim bazenom s turkizno vodo

vulkanska jama Cueva de los Verdes, kjer se boste srečali z iluzijo zrcalne slike rova

nacionalni park Timanfaya- leži na podgorju, imenovanem Montanas del Fuego (Ognjene gore), kjer si lahko ogledate nekaj od 300 ugaslih vulkanov, kolikor jih je na otoku.

El Golfo Olivinsko jezero, zahodna stran otoka, Vulkansko žrelo, ki ga je do polovice izpralo morje, je sedaj le še polkrog odprt proti morju. Greben z različnmi barvami in odtenki stene ima na dnu kraterja neverjetno smaragdno zeleno jezero. Lanzarote je najbolj znan po nahajališču zelenega minerala olivina ali peridota, ki ga lahko najdemo na širšem območju otoka, posebno pa na območjih delovanja mlajših vulkanov. Po omenjenem mineralu se tudi imenuje to prelepo jezero.

Los hervideros, jugo zahodni del otoka, naravna znamenitost 

Montana Blanca- vulkan, kamor vodi peš pot do samega vrha s fantastičnim razgledom (ne pozabite na pohodne čevlje (595 m)