Kenija Safari


Kenija velja za eno lepših afriških držav, ki jo v zadnjih letih obiskuje vse več turistov. Njena bogata flora in favna sta več kot dovolj velik razlog za obisk te prelepe dežele. Čar neokrnjene narave, prijaznih ljudi in doživetje v okolju divjih Afriških živali vam omogoči brezskrbne in povsem spročene počitnice, kjer imate občutek, da ste vstopili v drugi svet.

Potovanje se priče z nakupom letalske vozovnice v glavno mesto Kenije Nairobi. Najbolje, da si takoj rezervirate tudi prenočišče za prvo noč in pa safari v Keniji. Sama sem potovala z tamkajšnjo turistično agencijo Gametrackers, kjer sem 7 dnevni safari rezervirala v naprej za približno 700 evrov (od tega je bilo okrog 300 evrov vstopnin v parke, ostalo prevoz in trije obroki). Z njimi se obvezno zmenite, kje vas poberejo, v katerem hotelu boste nastanjeni.

http://www.gametrackersafaris.com/

Po safariju se lahko odpravite proti jugu v Mombaso, najbolj turistični kraj Kenije ali pa odletite kar na rajski Zanzibar v Tanzanijo, kjer boste na belih peščenih plažah preživeli preostanek počitnic. Let si lahko rezervirate preko letalskega prevoznika fly540, na spletni strani https://www.fly540.com/.

 

NACIONALNI PARKI

NAKURU: Glavno mesto province Rift Valley, ki je četrto največje mesto v državi, leži na nadmorski višini okoli 1860 m ob istoimenskem jezeru Nakuru. Jezero je zelo slano, zato v okolici raste trava, ki je odporna na sol. Park je obkrožen s hribi, ki ponujajo čudovit razgled na jezero, gozdove in črede bizonov. Poleg 400 vrstam ptic, je park Nakuru dom tudi vsaj 50 vrstam sesalcem. Tu najdemo tudi 500 vrst rastlin. Glavna atrakcija pa je poleg vsega omenjenega tudi na tisoče flamingov, ki se zbirajo okoli jezera in tvorijo spektakularen roza pas ob jezeru. Park je zaradi interesa ohranitve ogroženih živalskih vrst nosorogov in žiraf ograjen, zato slonov tam ne boste srečali. Sigurno boste videli belega nosoroga, afriške bivole, žirafe, zebre, impale in pavijane, pogosto pa tudi hijene, podvodne konje, pitone, leve, leoparde, črne nosoroge, divje pse in geparde. Najboljši čas za obisk je med julijem in decembrom ter januarjem in marcem. Takrat se izognete deževnemu obdobju kot tudi komarjem.

LAKE BOGORIA: Je naravni rezervat ob istoimenskem slanem, alkalnem jezeru na dnu Vzhodnoafriškega tektonskega jarka, S od Nakuruja, nekoliko južneje od ekvatorja, ki leži na nadmorski višini okoli 990m. Plitvo jezero z globino do 10 m, ima sodasto vodo, vroče izvire ter velike jate flamingov. Voda vsebuje veliko koncentracijo ionov Na+, HCO3., CO32-. Te izvirajo iz pritoka rek Sandai in Emsos in iz dvestotih vročih alkalnih izvirov. Ostali izviri izhajajo direktno iz tal jezera. Velja za eno najbolj alkalnih gejzirov v afriki, ph vode je okoli 10,5 in ima do 100 g/L raztopljenih soli. Zelo je bogato tudi z ciano bakterijami, ki so hrana za flaminge.

LAKE BARINGO: Leži na nadmorski višini okoli 970 m in se napaja iz večih rek Molo, Perkerra in Ol Arabel. Je eno izmed dveh sladkovodnih jezer v dolini Rift v Keniji, poleg Lake Naivasha. Park se nahaja izven urejenih cestišč v vročem in prašnem okolju in je dom skoraj 470im vrstam ptic, občasno se tja selijo tudi flamingi. V jezeru živi tudi nekaj vrst rib, podvodni konji in krokodili. 

SAMBURU: Je naravni rezervat ob reki Ewaso Nyiro, S od Mount Kenye, ki leži na nadmorski višini od 800 do 1230 m. Skozi park teče reka Ewaso Ng'iro, ki izhaja iz kenijskega višavja in se steka v znamenito Lorian močvirje, zagotavlja vodo in omogoča preživetje na tamkajšnjem območju. Znotraj rezervata vidimo dve gori Koitogor in Ololokwe. Park je zelo miren in privlačen za živali, saj ga obkroža mnogo dreves, akacije, obrečnih gozdov in travnatih površin. Poleg tega se lahko park pohvali s svojo neokrnjeno naravo, ki je rezultat oddaljenosti kraja od industrije in mest. Tu srečamo poleg 350 vrst ptic tudi mnogo divjih živali kot so zebre, mrežaste žirafe, leve, geparde, leoparde, slone, bivole, podvodne konje, pavijane, svinje bradavičarke, impale in gazele. V reki pa živijo afriški krokodili.

NAIVASHA: Najvišje jezero v vzhodnem kraku Vzhodnoafriškega grebena 

MASAI MARA: Je velik nacionalni park, ki meji na tanzanijski park Serengeti. Imenuje se po ljudstvu Masai, ki so predniki tega območja. Beseda Mara izhaja iz masajskega jezika in pomeni opaziti. Park je svetovno znan po izjemni populaciji masajskih levov, afriških leopardih, tanzanijskih gepardih in vsakoletnih migracijah zeber, gazel Thomson in divjih zveri iz parka Serengeti in nazaj, ki poteka od julija do oktobra. Glavne reke v parku, ki so poglavitnega pomena za ekosistem so Sand, Talek in reka Mara. Tu lahko srečamo veliko različnih živali: leva, leoparda, afriškega slona, nosoroka, podvodnjega konja, krokodila, hijeno, geparda, šakala, gazelo, antilopo, žirafo in seveda leva ter okoli 470 vrst ptic.