London


London, meni osebno najljubše mesto je glavno mesto Velike britanije, kjer živi preko 7 milijonov ljudi. Leži ob reki Temzi na jugovzhodu Velike Britanije in je po večini kriterijev največje mesto v Evropi. London je eno najpomembnejših poslovnih, kulturnih, političnih in izobraževalnih središč na svetu in najbolj razniloko mesto, ki ponuja od najlepših muzejev, gledališč in galerij  pa do najbolj mondenih nakupovalnih centrov. 

Potovanje po Londonu je zelo hitro in enostavno s podzemno železnico. Za različne dele mesta in različna časovna obdobja, obstajajo različne vrste vozovnic. Za ogled centra mesta je dovolj, če imate vozovnice za cono 1 in 2. Do Greenwicha vam priporočam, da se popeljete rajši z ladijco po Temzi, vozi namreč vsake pol ure. Spotoma si lahko ogledate še ostale znamenitosti ob reki. Cena enosmerne vozovnice stane 12.5 funtov (nazaj greste lahko z metrojem). Vstopnico lahko kupite ob Temzi nasproti London eye

http://www.citycruises.com/london-sightseeing-prices-timetable

 

Zgoraj omenjena znamenitost London Eye je bila odprta leta 2000 v sklopu praznovanja novega tisočletja. To ogromno kolo, ki je visoko kar 135 m, v pol ure omogoči panoramski pregled mesta z okolico. Cena vstopnice je okoli 22,5 funta. Ob sončnem vremenu sega razgled vse do 40 km.

Tower of London je naslednja znamenitost, utrdba, ki stoji ob reki Temzi. Zgraditi ga je dal Viljem Osvajalec in predstavlja bogato zgodovinsko izročilo kraljeve družine. Tam so shranjeni tudi znameniti kronski dragulji. Poleg utrdbe stoji Tower bridge, dvižni most čez reko Temzo. Njegova gradnja se je začela 1886 in je trajala 8 let. Most je zgrajen iz okoli 70.000 ton težkih betonskih temeljev in okoli 11.000 ton težke jeklene konstrukcije. Zanimivo se je sprehoditi tudi čez most- Millennium bridge po katerem pridemo še do čudovite katedrale sv. Pavla

Osrednja znamenitost londonskega predela Whitehall in Westminster je Westminstrska palača z Big Benom. Tukaj je sedež slovitega angleškega parlamenta in sicer že od davnega leta 1512. Ogromno, veličastno zgradbo dopolnjuje tudi prekrasen stolp Big Ben, ki je visok kar 106 m, ima veliko uro in 14- tonski zvonik, ki bije ob vsaki polni uri.

Najslavnejša londonska rezidenca je seveda Buckinghamska palača, ki je uradno domovanje britanske kraljeve družine v Londonu od leta 1837 in uradna kraljičina rezidenca. Palačo uporabljajo tudi za različne sprejeme in zabave, nekateri deli palače so celo leto namenjeni tudi zunanjim obiskovalcem. Buckinghamska palača ima vsega skupaj 775 sob, od tega 19 sob za uradne sprejeme, ki si jih je možno ogledati vsako leto med uradnim odprtjem palače meseca avgusta in septembra. V kraljevi rezidenci je trenutno zaposlenih okrog 300 ljudi. Britanska kraljeva straža ima nalogo varovati  britansko kraljico in kraljeve palače v Londonu in izven njega. Straža je razdeljena na dva dela: na stražo Buckinghamske palače in stražo palače St. Jamesa. Oblečena je v tradicionalne uniforme britanske vojske, varovanje pa poteka vsak dan in noč, ne glede na vreme. V primeru, da je v palači kraljica, jo pred palačo varujejo 4 stražarji, v primeru, da kraljice ni v palači, pa le dva. Urnik menjave straže si lahko pogledate tukaj:

http://changing-guard.com/dates-buckingham-palace.html

Od Buckinghamske palače se sprehodite skozi St. James s park, kjer se vam odpre razgled na jezero, v ozadju pa vidimo londonsko oko. Sprehod lahko nadaljujete naravnost po ulici The mall  do Trafalgar square. 

Westminster Abbey je poznana zgradba gotske arhitekture, kjer se krona Britanska kraljeva družina in kjer so shranjeni tudi posmrtni ostanki večih vladarjev Združenega kraljestva, vključno s kraljico Elizabeto I.

Med najbolj zanimiva sprehajalna področja spada Covent Garden, ki je bil pred davnimi leti tržnica z zelenjavo. Sestavljajo ga prostori z velikimi okni, ki so jih izkoristili za pivnice ali trgovine. Tukaj boste vedno našli vse polno ljudi, ki uživajo v uličnih nastopačih, ki žonglirajo ali zabavajo s pantomimo, oziroma poslušajo različne glasbenike z ulice. Spotoma se sprehodite še do Piccadilly Circusa in nadaljujte pot do predela Soho, kjer se nahajajo gledališča, glasbene predstave. Vredno si je ogledati kakšen musical, vstopnice lahko kupite v tamkajšnjih kioskih.

Eden najlepših in največjih parkov v Londonu je kraljevi park z imenom Hyde park., ki je nastal že leta 1536. Za širšo javnost so ga odprli v začetku 17. stoletja in še danes velja za izjemno priljubljeno in cenjeno zbirališče domačinov. Znotraj parka najdemo tudi spomenik, ki je posvečen princesi Diani.

Po sprehodu po parku lahko obiščete še eno svetovno najbolj znanih nakupovalnih središč Harrods po cesti naprej pa pridete do priridoslovnega muzeja na ulici Exhibition Road. Muzej je zelo zanimiv po vrhu vsega pa še brezplačen.

Glavna ulica za nakupovanje oblačil je Oxford street, ki je v bližini enih najbolj znanih znamenitosti Madame Tussauds. Tukaj običajno naletimo na daljšo kolono turistov, ki čakajo na vstopnice, zato je priporočljivo, da vstopnico kupite kar preko interneta. https://www.madametussauds.com/london/en

Možnost je, da kupite vstopnico za več znamenitosti skupaj in tako prihranite nekaj funtov.

https://www.madametussauds.com/london/en/tickets/

 

Popust (1 za 2) si pridobite tudi, če potujete z vlakom družbe National rail :  

https://www.daysoutguide.co.uk/madame-tussauds

 

IZLETI IZ LONDONA

Lahko naredite enodnevni izlet z vlakom v pristaniško mesto Liverpool, ki je znano tudi kot kulturno središče, predvsem po glasbenih skupinah, med njimi so najbolj znani Beatli. Le en dan zadostuje za ogled mesta in muzeja Beatlov. Mesto je majhno, zato se lahko sprehodite peš. Karto za vlak lahko kupite na naslednji povezavi:

http://www.mytrainticket.co.uk/

Okrog 10:30 dopoldne so karte ponavadi najcenejše in pozni odhodi iz Liverpoola. Sama sem prispela v Liverpool okrog 13ih in sem imela dovolj časa za vse, tako, da kar pogumno.

 

Eden izmed lepših izletov, meni osebno, je bil izlet v univerzitetno mesto Cambridge z lepimi zelenimi parki in še lepšo arhitekturo. Do tja se lahko odpravite z vlakom že za 12 funtov za povratno karto

(http://www.mytrainticket.co.uk/) ali pa kar z avtobusom (http://www.nationalexpress.com/routes/london-to-cambridge.aspx)

 

Drugo, malo večje univerzitetno mesto je Oxford, kjer je najstarejša univerza v angleško govorečem svetu. Zgradbe v Oxfordu so zelo raznolike, kažejo vsa angleška arhitekturna obdobja. Glede prevoza si ravno tako lahko pogledate na zgornjih povezavah.

 

 V kolikor ste bolj na tesnem s časom, lahko vzamete tudi enodnevni izlet preko agencije in si vodeno ogledate: Windsor, Stonehenge on Oxford.

 

https://www.isango.com/london/stonehenge

 

VREME

Vreme je v Londonu polno presenečenj, zato je pametno s seboj vzeti dežnik ali palerino oz anorak, da ga lahko nosite sabo. Najdaljši in najbolj vroči dnevi so od maja pa do septembra. Preko celega leta se količina padavin ne spreminja kaj dosti, je zelo nizka, saj se deževje pojavlja največkrat v obliki rosenja. Najbolj topla meseca sta julij in avgust, ko je povprečna temperatura okrog 23 stopinj, najbolj mrzlo pa je od decembra do februarja, ko je povprečna temperatura okrog 5 stopinj.

 

HRANA IN PIJAČA

Najbolj tipična britanska jed je fish'n'chips, krompir z ocvrto ribo. Omenjeno jed imajo najboljšo v restavracijah: Fishers, Golden Chippy, The Golden Hind, The Fish House Of Notting Hill, Baileys, Nautilus, ki so tudi najbolje ocenjene. Če naročite tradicionalni britanski zajtrk, vam bodo postregli z ocvrtimi klobasicami, jajci, slanino, paradižniki, gobami, kruhom, včasih s pečenim fižolom in krompirjem ali zeljem.

Najbolj popularna pijača v pubih je prav gotovo pivo. Glavne vrste piva so: bitter (grenko svetlo pivo), mild ale (bolj sladek kot grenak), lager (svetlo pivo) in stout (temno gosto pivo).

Angleška kuhinja je znana po sladkih in nasitnih pitah:

- fruit crumbles (pecivo s plastjo sadja in drobtin, moke, masla in sladkorja, ki ga postrežejo s smetanovim prelivom z vanilijo)

treacle tart (pita iz listnatega testa, soka iz sladkornega trsa in drobtin)

- roly-poly (rolada z marmelado in sadjem)

 KAKO IZ LETALIŠČA V CENTER

 

Letališče Stansted

Najcenejša možnost je avtobus, ki vozi približno 2 uri. Voznika vprašajte, kje točno ustavi za povratek na letališče, da za nazaj ne boste iskali. 

http://www.terravision.eu/airport_transfer/bus-stansted-airport-london/?adws=EN&gclid=CN21q5_1_tICFcUp0wodXsgEow

 

 Lažje in hitreje bo, če se odpeljete kar z vlakom.

 https://www.stanstedexpress.com/?gclid=CJO2m-j2_tICFQqNGwodAM0Mdw

 

Letališče Luton

Najcenejša možnost prevoza je tudi iz tega letališča avtobus.

http://www.easybus.com/en/london-luton

Najhitreje pa zopet pridemo do mesta z vlakom.

www.thetrainline.com