Mehika- Jukatan


Mehiška zvezna država Jukatan z glavnim mestom Merida, je velik polotok katerega površina znaša 39.524 km², kar je za približno devet Slovenij.
V Jukatanu živi okoli 2 milijona prebivalcev. Oblivata ga Karibsko morje in Mehiški zaliv. Polotok je geografsko zelo poseben, saj je prekrit s kraškimi pojavi, kot so podzemne reke in jezera (zaradi katerih na polotoku ni tekočih voda), večji del kopnega pa predstavlja suha džungla. Jukatan slovi tudi po peščenih plažah s toplim morjem, ob obali pa se nahaja Veliki Majevski koralni greben, ki omogoča tudi snorklanje in potapljanje. Omenjeni koralni greben se vzdolž vzhodne obale vleče okoli 250 kilometrov daleč in za avstralskim Velikim koralnim grebenom velja za drugega največjega na svetu. Cestne povezave med glavnimi turističnimi mesti in znamenitostmi so zelo dobre.
Podnebje je tropsko. Zime so le malo bolj hladne od poletij, za katera je značilna deževna doba. Ob morju se ponoči temperatura le redko spusti pod 20 stopinj Celzija. Polotok leži v pasu potovanja hurikanov, zato ga približno vsakih 10 let hujše prizadenejo. Pojavljajo se od junija do septembra.

 

CHICHEN ITZA

Je prvi kraj, ki so ga naselili Maji in zgradili mesto.

Najbolj prepoznavna zgradba Kukulkanov tempelj, se uvršča med eno od sedmih svetovnih čudes. Na prvi pogled ni nič posebnega pa vendar v sebi skriva nek “čudež”. Tempelj ima 365 stopnic po eno za vsak dan v letu. Vsak od štirih strani ima 91 stopnic in platforma na vrhu je 365-ta. Dvakrat letno v obdobjih okoli spomladanskega in jesenskega enakonočja pade senca piramide v obliki kače na severno stopnišče. Ko sonce zahaja, se ta senca kače premika po stopnicah in se na koncu združi s kačjo glavo ob vznožju velikega stopnišča na robu piramide. Ime chichen itze je sestavljeno:
“chi” = usta
“chen” = izvir
“it” = čarodej
“za” = voda
“itza” = tudi ime plemena, ki je ustanovitelj tamkajšnje kulture.
1000 pnš. so začeli voziti kamenje, iz katerega je zgrajena piramida, iz centralne Amerike, predvidevajo, da iz Gvatemale.
Eden najpomembnejših delov kompleksa je gotovo observatorij, kjer so opazovali naravo in vesolje ter na podlagi tega oblikovali koledar. To je pripomoglo k razvoju religije, znanosti, matematike, astrologije in astronomije. Za življenje Majev je bilo značilno, da sta se v njem prepletala religija in znanost. Jukatan je kraški svet s številnimi podzemnimi jamami, ki so Majem predstavljale svet med smrtjo in ponovnim življenjem.

Priporočam, da si Chichen Itzo ogledate zjutraj do devete ure, ko še ni gneče.

Observatorij
Stavba, ki se imenuje El Caracol – polževa lupina. V notranjosti so stopnice, zavite kot polževa hiša. Okna so grajena v skladu z zvezdami, ki se prikažejo ob določenih datumih. Z vrha kupole so duhovniki ali svečeniki odrejali kdaj so rituali, praznovanja, kdaj se seje žito in kdaj se ga žanje.

 

TULUM

je duhoviško mesto in pravzaprav ni nič posebnega, saj obstaja še mnogo pomembnejših in lepše ohranjenih majevskih mest, vendar je Tulum edino med njimi, ki so ga zgradili na obali. To je razlog, da se le redkokateri turist odloči, da mesta ne bo obiskal, še posebej z dejstvom, da se v sklopu muzeja nahaja bela peščena plaža, kjer lahko obiskovalci zaplavajo v Karibskem morju. Druga posebnost tega muzeja na prostem so velikanski kuščarji, ki se prosto sprehajajo med grmovjem in spomeniki. Najlažje jih vidimo v jutranjih urah.

Priporočam tudi večerni sprehod po plaži, ko iz morja lezejo želve, kopljejo jame za jajca in jih tam odložijo.

 

CHAAK TUN CENOTE

Med džunglo v okolici Playa del Carmen leži jama- CHAAK TUN CENOTE, ki je sestavljena iz dveh jam. Glavna ima luknjo na stropu, ki je svetlobni vir, katrega žarki padajo na smaragdno zeleno vodo , ki je primerna za kopanje saj ima okoli 23 stopinj celzija. Druga jama je veliko večja, s skritimi, temnimi koti, posameznimi špranjami, vendar večji del jame ne dobi prav dosti naravne svetlobe. Lahko vzamete vodiča ali pa kupite vstopnico in jami raziščete sami. Je ena izmed lepših jam na Jukatanu, res vredna ogleda.

 

ISLA MUJERES

Leži v bližini Cancuna in je 8 kilometrov dolg otoček s širino od 300 do 800 metrov. Imenuje se po svetišču Ixchel, boginji sreče, lune, medicine in obilja. Poleg plavanja, snorkljanja in potapljanja nudi tudi lepo izkušnjo in sicer plavanje z whalesharki.
Isla Mujeres ali Otok žensk je raj na zemlji, priporočam vsem počitka željnim turistom. Otok je dobil ime po najdbi templja, v katerem so bili glineni kipci majevskih boginj. Prvi podatki o otoku namreč segajo od leta 564 do 1516, ko je otok spadal v majevsko provinco Ekab, ki je bila ena od štirih, ki danes tvorijo Quintano Roo. Takrat je bila Isla Mujeres svetišče Ixchel, boginje sreče, lune, medicine, obilja in drugega. Marca 1517 pa je Španec Francisco Fernández de Córdoba s svojo odpravo odkril otok, na katerem so našli svetišče in po boginji z otoka prihaja tudi ime.

 

CANCUN

Oborsko letoviško mesto polno hotelskih kompleksov in resortov z restavracijami.

 

ROZA MORJE

Zanimivost v Jukatanu je tudi ¨roza morje¨. V Ria Maya lahko najamete vodnika, ki vas s čolnom popelje po plitvini ob mangrovah. Uživate lahko ob pogledih na pelikane, ki letijo mimo čolna, kormorane, krokodile in tudi roza flaminge. Zakaj se imenuje ¨roza morje¨? Ko se s čolnom pripeljete do solin, zagledate na določenih predelih intenzivno roza barve. Ta odtenek dajejo rakci, ki jih je v morju Mehiškega zaliva v izobilju. Njihovi ovoji razpadejo in pustijo barvo v morju oziroma solinah. Lahko se tudi z avtom odpravite v sosednjo vasico Las Coloradas, kjer boste ob robu solin zagledali kontrast roza barve in modrega neba. Narava zares lahko naredi čudež!

 

OSTALE INFORMACIJE

Viza: ni potrebna, po koncu potovanja je potrebno imeti veljaven potni list vsaj 6 mesecev

Valuta: Peso; 1 peso= okoli 0,04 eur

Največ padavin: junij-oktober, suha sezona je od novembra do maja

Električne vtičnice: 120V/60Hz. Potrebovali boste adapter, saj so v mehiki vtičnice z dvema ozkima, ploščatima odprtinama.

Jezik: Španski

Lokalni čas:od GMT -6 do GMT -8

 

HRANA IN PIJAČA

- Mehiške tortilije

- enolončnice, med njimi tudi znana mesna chili con carne

- glavne mesne jedi, med njimi specialiteta mole poblano, piščanec v čokoladni omaki

 

 

Pri vsaki jedi postrežejo krompir ali riž. Pogosta je tudi zelenjava, velikokrat kar solate. Med sestavinami jedi je tudi nekaj eksotičnih, recimo kaktusovi listi ali avokado.

Glavna začimba je čili.