Portugalska z Andaluzijo


Andaluzija je druga največja avtonomna skupnost v Španiji, ki je najbolj naseljena. Razdeljena  je na osem provinic: 

Almería, Cádiz, Cordoba, Granada, Huelva, Jaén, Málaga in Sevilja. Glavno mesto je Sevilija. Andaluzija leži na jugu Iberskega polotoka.

Nekaj let je že minilo, odkar smo skupaj z družbo vandrali po čarobnih mestih Portugalske in južne Španije. Prileteli smo v Madrid, kjer smo na letališču najeli avto in se odpeljali do Avile, majhnega srednjeveškega mesteca, obdanega z obzidjem. Avila, glavno mesto istoimenske provinice se dviga na 1117 m nadmorske višine in naj bi bilo najvišje ležeče glavno mesto v Španiji. Obzidje so začeli graditi v zgodnjem 11. stoletju. Staro mestno jedro, obzidje in nekatere cerkve, ki se nahajajo zunaj njega, so leta 1985 uvrstili tudi na Unescov seznam svetovne dediščine.  

(Madrid- Avila 115 km, 1.5 ure)

Pot smo nadaljevali proti Salamanci, ki je znana po eni najstarejših univerz v Evropi, ki je tukaj od leta 1218. Metno jedro je uvrščeno tudi na seznam Unescove svetovne dediščine. (Avila- Salamanca 103 km, ura in 10 min)

 

Naslednji dan smo se odpravili proti slikovitem mestu s pisano trdnjavo, ki leži na hribu, nad pečinami s prelepim pogledom na morje. Poznamo jo kot glavno turistično znamenitost, ki jo obišče večina turistov, ki priputujejo v Lizbono, to je plemiški biser Portugalske- Sintra. Pisana trdnjava je znana pod imenom Pena palace. V istem parku, Sintra- Cascais natural park, se nahaja tudi skrajna zahodna točka v Evropi Cabo da roca. Klif leži 140 m nad morjem, na njem stojita svetilnik in plošča z vklesanimi koordinatami kraja obdana z neverjetno zeleno pokrajino, kjer najdemo popolnoma drugačno rastlinstvo, celo nekaj zaščitenih rastlin, ki uspevajo na tukajšnjem oceanskem podnebju. (vstopnina na trdnjavo Pena palace znaša 14 eur za odrasle, 12,5 eur za otroke) (Salamanca- Sintra 492 km, 5 ur)

 

Naslednje jutro smo si ogledali  Lizbono, glavno mesto Portugalske, ki leži ob izlivu reke Tejo v atlantski ocean. Prestolnica na sedmih gričih je poznana kot ena najtoplejših, poleti temperature dosežejo tudi do 40 stopinj Celzija.

 

Lizbona ima zelo bogato arhitekturo, ogledate si lahko grad São Jorge, ki stoji na vrhu najvišjega hriba starega mesta, najstarejšo cerkev v mestu katedralo Santa Maria Maior, samostan Jerónimos, stolp in palačo Belém , ki so poleg palače Pena vsi na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Zanimiv je tudi modern stolp Vasco da Gama, ki je bil zgrajen za EXPO 1998, slavolok Rua Augusta Arch, spomenik Padrão dos Descobrimentos, seveda pa tudi trgi Praça do Comércio, Praça do Rossio, Praça dos Restauradores, ki jih krasijo kipi in vodnjaki.

Videla sem že kar nekaj akvarijev po svetu, vendar se lahko Lizbona pohvali z enim izmed lepših, ki je tudi največji v Evropi. (vstopnina 13eur za odrasle in 9 eur za otroke)

http://lisbon-portugal-guide.com/lisbon-sights/Lisbon-Aquarium-Oceanarium.html

V mestu je tudi nekaj zanimivih muzejev:  Narodni muzej antične umetnosti, Muzej portugalskih mozaikov iz ploščic, Oblikovalski muzej in Narodni kočijaški muzej, v katerem je ena od največjih zbirk kraljevih kočij na svetu. 

Po dveh dneh potepanja po Lizboni, smo se odpeljali proti jugu Portugalske v 250 km oddaljeno Albufeiro, za kar smo potrebovali približno tri ure. Albufeira je tipično živahno, obmorsko turistično mesto, slovenski Portorož, z vrsto trgovinic, restavracij in mestno plažo. Idealen kraj za enodnevni postanek in kopanje v mrzlem morju atlantika.

Naslednji dan smo se vrnili nazaj v Španijo in sicer v glavno mesto Andaluzije, kulturno in finančno središče južne Španije- Sevilijo. Nahaja se na planoti reke Guadalquivir. Velja za zelo vroče mesto. Temperature poletu dosežejo 40 in več stopinj celzija. Najvišja izmerjena temperatura je bila leta 2009 in sicer 55 stopinj. Te ekstremno visoke temperature so botrovale k zidavi ozkih uličic z visokimi stavbami, ki soncu preprečijo, da bi posijal med ulice in segrel stene hiš.  Arhitekti so bili tudi zelo premišljeni pri tlakovanju cest in sicer so ugotovili, da kamenčki, ki so vzidani rahlo nad betonom, mesto naredijo hladnejše. Stvar je v lažjem in posledično tudi hladnejšem pretoku zraka.

Pomemben znak mesta NO8DO, ki se pojavlja na vsakem koraku, je rek, ki pomeni ¨Sevilija me ni zapustila¨ (v španščini No me ha dejado). Številka 8 pa predstavlja neskončno ljubezen do Sevilije.  Izhaja iz časa kralja Alfonsa X, ko ga je njegov sin želel vreči s prestola. Takrat mu je ljudstvo priskočilo na pomoč in mu dalo vedeti. da je za njih pomemben človek.

Glavni znamenitosti mesta sta največja gotska katedrala na svetu, katedrala sv. Marije, in kraljeva palača Alcazar. Mogočni dvorec je pomanjšana različica znamenite Alhambre v mestu Granada.

Katedrala ima bogato zgodovino. Nekoč je bila to muslimanska mošeja, to dokazuje simbol mesta, stolp z zvonikom Giralda oziroma nekdanji minaret. Na vrhu zvonika stoji kip El Giraldillo, ki se obrača glede na veter in predstavlja vero. Stolp je najvišja točka Sevilije, zato je bil dobra orientacijska točka za pomorščake, ki so že od daleč vedeli, kam piha veter. V Seviliji najdemo tudi dve znameniti ulici ulica Vida in ulica Caiie de la mverte. Izhajata iz časov, ko so se vojščaki borili za pravice mesta. Tisti, ki so izbrali za izhod ulico Vida, so preživeli, medtem, ko so vsi, ki so izbrali ulico Caiie de la mverte umrli.

(Albufeira- Sevilija 230 km, 2.5 ure vožnje)

 Po 95 km, dobri uri vožnje iz Sevilije, smo prispeli do mesta Jerez de la Frontera, mesto konj, flamenka in sherryja. Zavili v eno od vinskih kleti in si zvečer ogledali tudi flamenko.

Naslednje jutro smo se odpeljali proti Gibraltarju, čezmorskemu ozemlju Anglije in severne Irske, ki ima strateški pomen, saj Gibraltarska ožina povezuje Severnoatlantski ocean in Sredozemsko morje ter Evropo in Afriko. Ime Gibraltar izvira iz Dschebel al-Tarik - Tarikova gora. Tariku ibn Sijadu je bil maverski vojskovodja, ki je spoznal strateški pomen Gibraltarja in ukazal, da se tam postavi trdnjava. Do leta 1462 so imeli Gibraltar v lasti muslimani, do zmage krščanskega kraljevstva severne Hispanije. Leta 1704 so ga osvojili Britanci, med špansko nasledstveno vojno. Pri tem napadu so presenetili Špance, ker niso napadli ob jutranji zori kot običajno, ampak popoldan med siesto. Leta 1730 je bil Gibraltar uradno priznan kot britanska kolonija.

Z vzhodne strani že od daleč opazimo strmo skalo nad zalivom Algeciras. Glavne turistične znamenitosti so prostoživeče opice magoti, votlina s kapniki St. Michael's Cave in Siege Tunnels, v skale izkopani obrambni položaji iz dobe obleganja 1779 – 1783.

Zapeljali smo se po Gibraltarju in ustavili na razgledni točki, kjer je veliko ogromnih ladij, ki plujejo iz Evrope v Afriko in nadaljevali pot ob obali proti Rondi, ki je odličen kraj za pobeg pred vročino. (Gibraltar-Ronda 103 km, dobri dve uri vožnje)

 V okolici Ronde najdemo ostanke naselbin iz dobe neolitika in jamske poslikave iz jame Cueva de la Pileta. Ronda leži na gorskem področju na približno 750 m nadmorske višine. Skozi mesto teče reka Guadalevín in deli mesto na dva dela. Reka je zarezala več kot 100 m globok kanjon El Tajo, na katerem mesto stoji. (Sevilija- Ronda 115 km, 2 uri vožnje).

Dopoldne smo se se odpravili proti Almeriji, ki je poznana po puščavi Tabernas, kjer so postavljene kulise za snemanje filmov in uprizarjajo uprizarjajo westerne. V parku je narejena tudi oaza in mini živalski vrt. Vstopnina v park je kar draga, vendar se izplača (19.5 eur za odrasle).(320 km preko Granade, okrog 4 ure vožnje).

http://fortbravooficial.com/en/entrada

http://choose-almeria.com/attractions-mini-hollywood.php

 

Naslednje dni smo se vračali proti Madridu z vmesnimi postanki. Najprej smo preživeli dan v Granadi, kjer smo tudi prespali. Mesto leži ob vznožju gorovja Sierra Nevada, ob sotočju rek Darro in Genil, na nadmorski višini 738 m. Največji kulturno zgodovinski pomen ima Alhambra mavrska citadela in palača, ki spada med znamenitosti skupne muslimanske, judovske in krščanske zapuščine. Ravno zaradi Alhambre spada Granada v sam vrh kulturnih in turističnh atrakcij. (Almerija- Granada 167 km, 2 uri vožnje)

Zjutraj smo nadaljevali pot proti Cordobi, kjer smo si ogledali znamenito srednjeveško mošejo Mezquita de Córdoba, eno najbolj dodelanih spomenikov mavrske arhitekture. (Granada- Cordoba 203 km, 2.5 ure vožnje)

Nato pa smo si na poti proti Madridu ogledali še Don kihotove mline na veter v Kastiliji- La Mancha. (Cordoba- Madrid okrog 400 km, 4 ure vožnje)

Zadnje dva dni smo preživeli v glavnem mestu Španije v Madridu. Glavne zmanenitosti v mestu so: stari del mesta iz srednjega veka Toledo, ki so ga proglasili za nacionalno zgodovinsko znamenitost, zgrajen na vzpetini, ki jo obdaja reka Tagus, do vrha pa vodijo ozke uličice, El Escorial (zgodovinska rezidenca španskega kralja v kraju San Lorenzo de El Escorial),  trg Plaza Mayor (vsako nedeljo tržnica El Rastro), peš pot Puerta del Sol, trg Plaza Mayor, muzej kočij (Nacional dos coches), Buen Retiro park in Palacio de cristal

 

Skupna pot: okrog 2600 km

Optimalen čas potovanja: 2 tedna

Najbolj primeren čas: april- oktober