Tajska


Ne veste kam pobegniti pred mrazom in meglo v zimskih mesecih, kje se naužiti sonca, spočiti oči ob lepotah čudovitih tropskih otokov, uživati v sprehodih po dolgih peščenih plažah in se namakati v zares toplem, kristalno čistem morju, ob tem pa uživati v dobri kulinariki po zelo ugodnih cenah. Vse to lahko doživite v JV azijski državi, kraljevini Tajski, kjer živi približno 68 milijonov ljudi. Glavno mesto je Bangkok, ki je eno od najhitreje rastočih in ekonomsko dinamičnih mest v tem predelu Azije hkrati pa tudi eno najpopularnejših turističnih mest. Ponaša se s prelepimi templji, bogato kulinariko, živahnim nočnim življenjem in z neomejenimi možnostmi nakupov po izjemno ugodnih cenah. Najhitrejše in najugodnejše prevozno sredstvo po prometnih cestah Bangkoka je tuk tuk.

Da boste doživeli pravi utrip mesta, zvečer obvezno obiščite glavno mestno ulico Khao san road, kjer boste lahko posedeli ob stojnicah tajskih rezancev (Pad thai) in ob jedi za le en evro, opazovali dogajanje nočnega življenja. Na ulici poleg hrane dobite tudi spominke, obleke in ostalo. Na koncu ulice je tudi nekaj turističnih agencij, kjer si lahko za naslednje dni rezervirate tudi kakšne izlete kot je na primer ogled plavajoče tržnice, slovit most na reki Kwai, Tiger temple, kamor obvezno vzemite majico z rokavi (na naramnice odpade zaradi menihov) ali Erawan park. Sama sva se odločila za drugo možnost, da se v Kanchanaburi odpraviva z vlakom in si tam poiščeva prenočišče na reki Kwai. Tam sva spala kar trikrat. En dan sva porabila za obisk prelepega nacionalnega parka Erawan, kjer se lahko kopate pod slapovi, drugi dan pa za obisk Tigrovega templja in jahanje slonev. Na poti proti Bangkoku sva obiskala še most na reki Kwai. V Kanchanaburiju je glavna avtobusna postaja, od koder dnevno vozijo avtobusi na priljubljene turistične destinacije, skoraj vsako uro. Če ste bolj omejeni s časom, vam svetujem, da se raje poslužite organiziranih izletov iz Bangkoka.

Nepozabno doživetje na Tajskem, je bil meni osebno tudi izlet v džunglo iz severa države, Chiang maia, kjer smo preko tamkajšnje agencije rezervirali izlet, takoj za naslednji dan. Sprehodili smo se skozi riževa polja in pot nadaljevali skozi deževni gozd, malo po ravnem, malo v hrib. Vmes smo se nekajkrat sezuli in prečkali večje potoke. Hodili smo okrog 2-3 ure, dokler nismo prišli do lesenega nadstreška. z lesenim podestom, kjer smo spali v spalnih vrečah. V bližini se je nahajal slap, kjer smo se po dolgi poti takoj skopali. Na poti nam je vodič pokazal kar nekaj zanimivih rastlin (pihal je nekaj podobnega milnim mehurčkom, na ogromnih listih naredil nekakšen ¨led¨...). Zvečer so nam domačini zakurili ogenj, skuhali večerjo, nato pa smo se utrujeni od hoje in pretirane vlage odpravli spat. Noč je bila prepredena s čudnimi, nepoznanimi zvoki piljenja, žaganja, kotaljenja žog po strehi, hreščanja pokvarjenega radia, beri: oglašanje gekonov, skakanja opic, kotaljenja kokosovih orehov po strehi in šumenje reke ter slapov. V kolikor se odločite za izlet v džunglo, ne pozabite kopalk, brisače,natikač, palerine (vreme je zelo spremenljivo), repelenta proti komarjem in nekaj oblek, ki naj bodo spakirane v pvc vrečkah, saj boste imeli drugače zaradi vlage zjutraj vse vlažno. 

V kolikor bi imela časa več, bi zagotovo obiskala tudi zelo poseben, beli tempelj, čisto na severu države v Chang raiu Wat Rong Khun in dolgovratke, ženske iz plemena Karen. Kot pravijo, v tretje gre rado, tako,da ga bom tretjič verjetno le videla.

Iz postaje v Chang maiu gre v Phuket direkten nočni VIP bus ob 16ih in vozi do naslednjega dne do 14 ure. Pot je dolga, vendar to niso avtobusi, kot smo jih vajeni tukaj. Nudijo namreč veliko več udobja,saj si širši sedeži, s toliko prostora, da si lahko raztegnemo na pol posteljo (podobno kot pri zobarju). Vožnja stane okrog 1800 bahtov (okrog 45 eur). Isto možnost imate tudi iz Bangkoka v Chang mai ali na jug, proti morju (Krabi, Phuket, Koh Samui). http://www.thaizer.com/travel-in-thailand/vip-buses-in-thailand/

Kar se tiče obmorskih krajev, je meni najbolj všeč Krabi, kjer greste lahko na celodnevne izlete z ladijco po rajskih otokih in se kopate v toplem, turkiznem morju. Čudovita sta tudi otoka Lanta in Phi phi, kjer boste videli najlepše sončne zahode. Če si želite bele, peščene plaže, potem ostanite na počitnicah na Phi phi islandu in vzemite še kakšen izlet oz si tam sposodite kajake. Phuket vam odsvetujem. Mesto je zelo podobno našemu Portorožu, morje umazano, je pa dobro izhodišče za obisk pravljičnih Similian otokov, zato si lahko planirate pot iz Bangkoka- Phuket (izlet na Similian)- Phi phi (s trajektom iz Phuketa)- Krabi (z otočki). Iz Bangkoka imate na voljo nočne avtobuse ali letalo air asia. http://www.airasia.com/ot/en/home.page?cid=1

Otoki na vzhodni strani so zame osebno manj zanimivi, vendar vseeno vredni ogleda. Obiskala sem otok Samui, kjer vam priporočam, da si sposodite skuter in si ogledate skrite kotičke otoka. Koh Samui je kar se tiče turistične ponudbe kar dobro preskrbljen. Na otoku so številne restavracije, pizzerije, domačini vas čakajo s slastnimi palačinkami s čokolado in banano, na vsakem vogalu dobite tudi shake iz svežega sadja  in na vsakih nekaj metrov kakšna trgovina z oblačili in hrano.

V Bangkoku sta sva letališča, eno glavno letališče za medcelinske lete, kamor priletite iz Evrope in drugo za domače lete, od koder letite po Tajskem z družbo airasia. Letališča povezuje brezplačen avtobus.

 

ZNAMENITOSTI IN KRAJI VREDNI OBISKA

Bangkok:

- Khao San road: glavna mestna ulica, kjer boste za evro dobili tipične tajske rezance Pad thai (zelenjavne,s piščancem ali z rakci). Poznana je po pestremu nočnemu dogajanju, kjer se vsak večer zbirajo ljudje s celega sveta, domačini pa prodajajo vse, od hrane,pijače pa do spominkov, oblek in turističnih aranžmajev.

- Glavni templji: Wat Pho ali Wat Phra Chetuphon je lociran v bližini templja Emerald bude. Je eden največjih v Bangkoku, kjer leži 46 m velik pokončni buda, zlat v kombinaciji z biseri in biserovine. Tempelj je poznan tudi po tajskih masažah. Odprt je od 8-17ih.Vstopnina je 100 bahtov.

Wat arun: Ime izhaja iz imena hindujskega boga Aruna - Zavetnik zore. Leži ob reki Chao Phraya in je ena najbolj zanimivih obrečnih znamenitosti. 

Wat Benchamabophit: Je eden najlepših templjev v Bangkoku, poznan tudi kot marmorni tempelj. 

Erewan park: Nacionalni park, ki se nahaja v zahodnem predelu Tajske v provinici Kanchanaburi, pokrit z mešanim, listnatim gozdom. Glavna atrakcija parka so smaragdno zeleni ribniki s slapovi, kjer se lahko tudi kopate. Vstopnina znaša 300 bahtov. https://www.thainationalparks.com/erawan-national-park

Most na reki kwai: Gradili so ga vojni ujetniki in azijski delavci med letoma 1942/43 in je bil del 415 km dolge proge, ki je povezovala ozemlje današnje Burme z jugom Tajske. Namen  proge je bil oskrba japonske vojske v Burmi, saj je bila plovba po Andemanskem morju, zaradi navzočnosti zavezniških sil preveč tvegana. Po prvotnem načrtu naj bi gradnja proge trajala okoli 5 let, v resnici pa so jo uspeli dokončati v vsega 16 mesecih. V tem projektu je “sodelovalo” okoli 60.000 vojnih ujetnikov (v večini so bili Avstralci, Angleži, Nizozemci…) in okoli 250.000 domačinov. Rezultat tega ekspresnega dokončanja projekta, je bil grozljiv, umrlo je namreč 100.000 ljudi, zato je dobila proga ime železnica smrti. Danes tako proga, kot most ni več v prvotnem stanju, saj so jo leta 1945 uničila zavezniška letala.

Chiang mai: Chiang mai pomeni novo mesto. Je največje mesto na severu Tajske, idealni kraj za počitek, da napolnite baterije po kaosu Bangkoka. Mesto je obkoljeno z hribi in gozdovi, zgleda pa precej mlajše mesto kot je v resnici. V srednjem veku, je bilo skoraj vse narejeno iz tikovine, pri čemer so bili glavna delovna sila sloni, ki so vlekli drevesna debla iz deževnega gozda. Budistični templji in spomeniki so grajeni iz starodavne opeke, različnih oblik in stilov. Danes tu nastajajo tudi moderne hiše tamkajšnjih prebivalcev in hoteli.

Wat Phra To Doi Suthep: tempelj do katerega vodi 300 stopnic
Doi Inthanon: nacionalni park obdan z gorami in slapovi
Izlet vdžunglo: Lahko si v mestu rezervirate izlet v džunglo (dvo dnevni ali več dnevni)
Obisk plemena Karen (dolgovratke) in templja Wat Rong Khun (beli tempelj v Chiang raiu):
http://www.travelhubchiangmai.com/attractions/wat-rong-khun.html
Sukhothai in Ayutthaya : izkopanine starodavnega mesta zaščitene pod Unescom
Krabi: Je najbolj sproščujoči del na celi Tajski. Provinica z lepimi belimi plažami, ki se raztezajo več kilometrov daleč, ima tudi džunglo in okoli 200 otokov v okolici obale. Od tu se lahko s trajektom odpeljete na otok Lanta ali na Phi phi ali pa z avtobusom na vzhodni del obale na ostale otoke.

NAJBOLJ PRIMEREN ČAS ZA OBISK
Najboljši čas za obisk Tajske je od novembra do februarja, ko je malo dežja in temperature niso tako visoke. Če se odpravljate v severni del Tajske, lahko tudi tudi od marca do maja, na jugu so temperature visoke, a bolj konstantne celo leto. Lahko jo obiščete tudi v drugih mesecih, ko je manj turistov in so cene nižje, vendar vam bodo v napoto višje temperature in dež.
VIZA: Do 30 dni ni potrebna
DENAR: baht- 1 baht je okoli 40 eur, bankomat najdete v vseh večjih mestih. Preden se odpravite na pot preverite ali slučajno nimate blokiranih dvigov pri določenih bankah v tujini (zaradi varnosti). Sama sem imela pri SKB ravno to težavo.
PREVOZI: Kar se tiče prevozov je Tajska zelo razvita. Lahko se poslužite avtobusa različnih kategorij, odvisno za kakšno oddaljenost. Za nočne vožnje vam priporočam VIP bus spalnik, kjer boste imeli dovolj prostora in udobne sedeže, ki se raztegnejo v pol posteljo. Zaradi pretirane klime na avtobusu, sabo nujno vzemite pulover in kapo s šiltom ali platnen klobuk.
Vlaki na Tajskem so dobri in pokrivajo velik del države od Chang Maija na severu do Malezije na jugu. Popularen je spalni vlak med Bangkokom in Chang Maijem, ki ga je priporočljivo rezervirati v naprej.
Odlične, predvsem pa zelo ugodne letalske povezave so z nizkocenovnikom airasia.