Toskana


Toskana sodi v eno izmed 20 dežel, ki sestavljajo Italijo. Pokrajina se bohoti s zelenimi griči, z nasadi oljk, vinskimi trtami, kamnitimi hišami, z obzidji obdanimi mesti, z bogatimi vinogradi in znanimi vini. V njej se nahaja 6 krajev UNESCOve svetovne dediščine, nekaj od teh sem jih imela na poti tudi priložnost videti.

Prvi postanek po 480 km (5 urah) smo imeli v Firencah, v glavnem mesto te regije, ki so poznane po umetnikih; Michelangelo, Giotto, Brunelleschi, Buontalenti, Vasari...To prelepo mesto z umetniškim pridihom je bilo kot prvo toskansko mesto uvrščeno na unescov seznam. Glede na to, da je mesto zelo zanimivo, je tukaj smiselno narediti prvi nočni postanek.

Mesto slovi po dobre 4 metre visokem mladeniču, ki si na ramo nastavlja fračo s kamnom in se pripravlja na spopad z Goljatom- marmorni kip David, ki stoji na 5.5m visokem podstavku in tehta 6 ton. Simbolizira pogum in samostojnost Firenc. Takrat 26 let star Micheangelo ga je izdeloval 3 leta (1501 do 1504). Prvotno je stal na Piazzi della Signoria pred palačo Vecchio, kjer je sedaj postavljena njegova replika, nato pa so ga  preselili v Galleria dell'Accademia (leta 1873) in sicer zato, da bi ga zaščitili pred vremenskimi vplivi. Vstopnice dobite na naslednji povezavi: 

http://www.florence-museum.com/accademia-gallery-tickets.php?gclid=COuOkPWs8tICFQE4GwodeUICRg

 

Ena glavnih znamenitosti v mestu je zagotovo tudi most Ponte Vecchio, kjer so včasih prostore imeli mesarji, danes pa tukaj prodajajo spominke in nakit.

 

Lep razgled na stare opečnate strehe hiš v Firencah lahko doživite, če se povzpnete na kupolo mestne katedrale (Il Duomo) ali vsaj na sosednji stolp. V glavni sezoni,med majem in sepembrom, bi bilo morda dobro, da vstopnice rezervirate v naprej, kajti vrste turistov se vijejo v nedogled.

http://www.duomomilano.it/en/infopage/opening-times-and-admission-prices/f5d775a5-92a1-4775-b299-d2638f5295d3/

 

Pot smo nadaljevali do San gimignana, srednjeveškega mesta stolpov, ki ga uvrščamo na unescov seznam ( 61 km iz Firenc oz dobro uro vožnje). Nekoč je tam stalo 72 stolpov, do danes pa so jih uspeli ohraniti le 14. Najlepši razgled boste doživeli, če se povzpnete na najvišji stolp Torre Grossa (visok 54 m). V mestu si obvezno privoščite še najboljši sladoled na svetu.

 

Po obisku San gimignana smo se odpravili proti Sieni in tam tudi prenočili (40 km ali slabo uro vožnje). Siena spada med najočarljivejša srednjeveška mesta v Evropi. Glavni mestni arhitekturni znamenitosti sta sienska katedrala (Duomo) iz 13. stoletja in trg " Piazza del Campo ", ki velja za eno izmed najlepših urbanih območij v Evropi. Središče mesta Piazza del Campo, je trg, na katerem organizirajo Palio, najznamenitejšo in najbolj obiskano prireditev v Italiji in sicer dvakrat letno 2.7. in 16.8.. Konjska dirka ima svoje korenine in pravila še iz srednjega veka, v njej pa se za trak (italijansko: palio) pomeri deset jezdecev, ki zastopajo eno od posameznih kontrad ali mestnih četrti. Te imajo svoje ime, grb in himno še iz obdobja srednjeveških vojaških organizacij. Konjska dirka poteka na neosedlanih konjih okoli trga Campo in traja 90 sekund. Dirko si je mogoče ogledati s sredine Campa brezplačno ali pa kupiti vstopnico za sedež (nekaj mesecev vnaprej) v lokalih okoli trga.

Univerza v Sieni je bila ustanovljena leta 1240 in je še danes med napomembnejšimi italijanskimi univerzami. Mesto je pomembno kulturno središče, zlasti za humanistične vede. Zgodovinsko mestno jedro je vpisano na unescov seznam svetovne kulturne dediščine.

 

Na poti med Sieno in Piso, si lahko ogledate še etruščansko mestece Volterro, ki leži na hribu in ponuja čudovit razgled na toskansko pokrajino. V mesto vstopite skozi vrata volterskega gradu, ki ga predstavljata dve trdnjavi – stara Vecchia in nova Nuova. Številni mali trgi in trgovine s spominki in gurmanskimi dobrotami vas bodo zagotovo navdušile. Volterra je mesto, znano tudi po izdelkih iz alabastra – prelepega belega kamna, iz katerega ustvarjalci v svojih ateljejih izdelujejo čudovite bele skulpture in nakit.

V poletnih mesecih pa vam priporočam, da na poti v Piso obiščete se belo ¨karibsko¨ plažo Vada, v okolici Livorna.

 

Naslednje jutro smo se še potepali po Sieni in se nato odpravili v Piso (117 km ali dobri dve uri vožnje). Tukaj smo se imeli zopet priložnost srečati z eno izmed kulturnih dediščin iz unescovega seznama in to je sicer trg čudežev, ki je tipičen kraj množičnega turizma in uličnih prodajalcev spominkov in ostalega kiča. Znameniti poševni stolp je res bolj nagnjen kot bi si to lahko uspeli predstavljati. Visok je 55 metrov. Nagibat se je začel že leta 1274, ko so začeli zidati šele tretjo etažo.

 

Po ogledu pisinega stolpa smo odšli proti Lucci (22 km ali okrog 40 min vožnje). Središče mesta je obdano z renesančnim obzijem, kjer si lahko sposodite kolo tandem in se peljete po parku.

Okrog 16 km od Lucce pridemo do mesta Collodi, rojstni kraj pravljičnega junaka ostržka. Vas Collodi velja že iz renesančnega obdobja za domovanje družine, ki je vodila mesto Firenze.

Mesto Collodi je znano tudi zaradi pisatelja in avtorja ene izmed najbolj uspešnih zgodb za otroke. Carlu Collodiju se je rodil Ostržek. Carlo Collodi, ali s pravim imenom Carlo Lorenzini, je leta 1880 napisal zgodbo o majhnem lesenem možicu, ki je doživljal velike pustolovščine. Zgodba Ostržka je ponazorjena v muzeju na prostem v naravni velikosti, kjer se obiskovalci lahko sprehodijo skozi pustolovščine. Tako se lahko sprehodimo skozi usta kita, kjer je Ostržek ponovno srečal Pepeta, svojega očeta pa tudi po zabaviščnem parku, kjer se je Ostržek spremenil v oslička ter spoznal, da je storil napako, ko je zbežal od doma in skozi ostala prizorišča te zgodbe.

Na poti iz Siene proti Firencam je tudi kraj Vinci, rojstni kraj Leonarda da Vincija, ki je v prvi vrsti znan po sliki Mona Lisa, vendar je bil poleg tega ta vsestranski človek, tudi pomemben izumitelj. Priporočam, da se tu ustavite in si ogledate zelo zanimiv muzej njegovih izumov, ki vas bo zagotovo navdušil.

 

V kolikor imate čas počitnice še za kakšen dan podaljšati, se lahko iz Pise odpravite še v okrog 80 km oddaljeno La spezio in od tam z ladjo ali vlakom v Cinque terre.

http://www.cinqueterre.it/

 

VREME

Vreme po Toskani je zelo različno, v notranjosti celinsko ob obali sredozemsko. Podnebje je precej blago na obalnih območjih. Za notranjost je značilno deževje in velika nihanja v temperaturi med zimskimi in poletnimi meseci. V splošnem je podnebje v Toskani blago kar pomeni, da so na obali in v dolinah poletja brez dežja in zelo vroča, v hribovitih območjih, kjer je  podnebje celinsko pa dež pade pogosteje. Spomladi, aprila in jeseni, oktobera in novembera je deževno. Julij je najtoplejši mesec s temperaturo od 23° C do 30° C. Zlasti v dolinah se temperature včasih dvignejo zelo visoko. Najhladnejši mesec januar ima okoli 7° C ob obali in okrog 4° C - 6° C v notranjosti države.

 

HRANA IN PIJAČA

Vsi ljubitelji italijanske hrane boste tukaj prišli na svoj račun! Hrana je namreč za italijane eden največjih užitkov, zato je temu primerno tudi zelo okusna. Po načelu, kdor rad dobro je, tudi dobro kuha! Testenine, pice, bruschette, vse je odlično. Italija slovi tudi po najboljšem sladoledu, ki si ga nujno privoščite v San gimignanu, kjer je najboljši med najboljšimi. 

Cene so višje kot pri nas, navada je tudi zaračunavanje pogrinkov (2-3 eur/osebo). Okvirne cene: 

testenine 8- 10 eur

pice 8-12 eur

ostale glavne jedi 8-17eur

Restavracije, ki se nahajajo v središču turističnih mest so dražje, kot tiste, ki so bolj skrite. Če želite jesti ceneje, zavijte v kakšno od stranskih ulic.

Tisti, ki imate bolj omejene finance, pojdite rajši v kakšno večjo trgovino, si tam kupite kaj dobrega za pojesti in si naredite piknik na kakšnem od prelepih toskanskih hribčkov. 

V Firencah smo naleteli na negativno izkušnjo ravno glede cen enega od gostincev. Pred lokalom smo zagledali vabljivo tablo s slikami slastnih jedi in ugodnimi cenami (poleg katedrale Duomo) in takoj zavili na kosilo. Cenika pijače pa nikjer... Pojedli smo kosilo in debelo pogledali, ko nam je natakar prinesel račun. Vsako pijačo smo plačali ravno toliko kot glavno jed. 

 

Collodi- Ljubljana 525 km.

 

Skupna pot:približno 1300 km

 

Optimalen čas za pot: 4 nočitve