Trenta- Bovec


Trenta je ledeniška dolina v Triglavskem narodnem parku Julijskih Alp in predstavlja najvišji predel Soške doline. Leži na nadmorski višini med 480 in 780 m. Deli se na tri območja:Spodnja Trenta, zgornja Trenta in zadnja Trenta. Na tem območju se nahaja še nekaj slikovitih stranskih dolin, kot so: Lepena, Vrsnik, Zadnjica, Mlinarica... V spodnjem delu so naselja Soča, Vrsnik, Na Skali, Lemovje in Lepena. V Trenti je kraški izvir reke Soče s povprečno letno temperaturo 4 °C. Teče večinoma po mezozojskem apnencu ali dolomitu, kar naredi Sočo še bolj pravljično, saj povdari njeno turkizno barvo.

Ta prelepa ledeniška dolina ima mnogo planinskih poti, kot za sprehode ob Soči (Soška pot) je tudi odlično izhodišče za pohajkovanje v visokogorje.

V Trentarskem muzeju si lahko ogledamo zgodovinsko, etnološko in kulturno dediščino Trente.

Iz Ljubljane je Trenta najlažje dostopna preko Kranjske gore, čez Vršič, iz primorske smeri pa preko Idrije. Na poti lahko naredimo nekaj postankov in sicer v Kranjski gori pri umetnem jezeru Jasna, kjer imate na voljo nekaj sprehajalnih poti in klopi za počitek. Potem pa nadaljujete pot čez Vršič, kjer vas bodo že po vsej verjetnosti sredi ceste počakale krave s pastirskimi zvonci, na vrhu pa ovce, ki bodo v poletnem času iskale senco za vašim avtomobilom. Zgoraj parkirajte in si privoščite kako pjačo v planinski koči. Nekaj ovinkov pod vrhom Vršiča v smeri Trente, se lahko ustavite še na razgledišču in si ogledate še okoliške hribe, nato pa se spustite v dolino Trente.

V kolikor imate čas, se lahko iz Kranjske gore zapeljete še mimo Zelencev, talnega izvira Save Dolinke, kjer voda privre na dan iz 2 m globokega jezera zelene barve in nato preko Rateč do Mangartskih jezer. Dno zelenega jezera je iz porozne jezerske krede, ki prepušča talno vodo v obliki »vulkančkov«, kar je edinstven primer v Sloveniji. Zelenci so naravni rezervat in dom mnogim ogroženim živalskim in rastlinskim vrstam s stalno temperaturo 5-6 stopinj celzija.

Iz smeri preko Idrije, pa si lahko ogledate idrijski akvarij M (Prelovčeva ulica 3, Idrija), ki je najlepši in najbogatejši akvarij v Sloveniji in Idrijski rudnik živega srebra, ki je bil včasih drugi največji na svetu, danes pa je urejen kot muzej. http://www.cudhg-idrija.si/antonijev-rov/

Na poti se lahko še ustavite na Mostu na Soči, ob umetno narejenem turkiznem jezeru, ki je leta 1939 nastalo z zajezitvijo Soče pri Podselu, za potrebe hidroelektrarne Doblar. Danes se lahko ob jezeru ustavite in ob lepem razgledu spijete kakšno kavico v tamkajšnjem lokalu ali pa se z ladijco popeljete po jezeru.

http://www.ladja-lucija.si/urnik-plovbe/

 

IZLETNIŠKE TOČKE

 

Zadnjica

Izhodišče je pri ovinku št. 50 ceste čez Vršič. Tu se odcepi makadamska cesta, ki je speljana ob potoku Krajcarica. Po 20 min hoje pridemo do edinega večjega križišča, kjer gre levo planinska pot na Kriške pode in do Belopotoškega slapu, mi pa gremo naravnost po cesti do konca doline. Dolžina poti je 7,5 km, hodimo približno 2 uri.

 

Izvir reke Soče

Izhodišče je iz glavne ceste Trenta – Vršič, zavijemo na ovinku številka 49. Z avtom se po asfaltirani cesti pripeljemo do Koče pri Izviru Soče. Čas hoje je okrog 15 min.

Zadnja Trenta, Zapotoški slap

Od Koče pri Izviru Soče lahko pot z avtom nadaljujemo po makadamski cesti do manjšega parkirišča.
Čas od parkirišča do slapov je 30 minut nezahtevne hoje po dolini. Če avto pustimo pri izviru Soče, se sprehod podaljša za 30 minut

 

Velika korita Soče

Na cesti 'Bovec - Trenta' za vasjo Soča zavijemo desno proti Lepeni. Prečkamo reko Sočo in kmalu za tem parkiramo na parkirišču ob cesti.

 

Slap Virje in izvir Glijuna

Iz središča Bovca se držimo smeri za Kaninsko vas, se peljemo skozi in po približno 2 kilometrih pridemo do zaselka Plužna. V Plužni se nahaja kažipot, ki nas naprej usmerja proti slapu.