Zanzibar


Rajski otok Zanzibar, sredi indijskega oceana, z belimi peščenimi plažama in lepotami narave, se vam bo zagotovo vtisnil v spomin za vedno. Sama sem namreč prepotovala kar precejšen del sveta, vendar lahko trdim, da so tu plaže ene najlepših na svetu. Vročina na tem koščku sveta nikoli ne pojenja, otok leži namreč tik pod ekvatorjem, 40 km od vzhodnoafriške obale Tanzanije. Otok je v preteklosti, v 18. in 19. stoletju zaznamovala kruta zgodovina, trgovina s sužnji. Veljal je za glavno pristanišče v indijskem oceanu in postal bogata mestna država z živahnimi trgovskimi stiki, ki so segali vse do Indije in celo Kitajske. V zameno za sužnje, zlato, slonovino in les so kupovali začimbe, tekstil in steklo.

Glavno mesto je Stone town, ki je pod Unescovo zaščito in je znano po večerni tržnici in svežih morskih dobrotah. Ob ognju in šumenju indijskega oceana, vam ponujajo jastoge, škampe in hobotnice. Od tu se lahko odpravite tudi z ladijco še na 800 m dolg in 250 m širok Prison ali Changuu Island, ki je oddaljen od glavnega mesta približno 6 km. Znan je kot nekdanji zapor za uporniške sužnje in kot koralna najdišča. Zaporniki so bili glavna tarča rumene mrzlice, zaradi katere so tudi umirali. Danes so tam nameščene orjaške želve Aldabra, ki so bile prvotno darilo Sejšelskega governerja.

Najlepši beli plaži, Kendwa in Nungwi beach, se nahajata na severozahodnem delu otoka. Tam je na voljo kar nekaj hišk, bungalovov na plaži z restavracijami in kafiči.  

 

PREVOZI PO OTOKU: Taxi, mini bus, lokalni bus

VIZUM: Obvezen, dobite ga ob vstopu na letališče, cena je 50$

CEPLJENJE: priporočljivo je proti hepatitisu A, obvezno pa proti rumeni mrzlici (cena 35 eur in velja 10 let), vendar ga ne preverjajo

Potni list naj vam velja še vsaj 6 mesecev. Sabo imejte kopijo dokumentov, v primeru, če jih zgubite. 

 

KAKO PRITI NA OTOK

NAIROBI- DAR ES SALAAM: bus 865 km, 15 ur (45$)

https://www.eastafricashuttles.com/bus-tickets-booking-nairobi-dar-es-salaam-arusha-moshi.htm

DAR ES SALAAM- ZANZIBAR: trajekt

 http://www.zanzibarquest.com/ferries-flights/ferry-dar-es-salaam-zanzibar.html

NAIROBI- ZANZIBAR, letalo (fly540), https://www.fly540.com/

 

ELEKTRIKA: 230 voltov, vtičnice so običajno britanske s tremi vtiči

ČASOVNA RAZLIKA: +3 ure

 

PRIPOROČILO: sabo vzemite mrežo proti komarjem

 

IZLETI PO OTOKU

PRISON ISLAND: Zatočišče želv velikank, izlet iz Stone Towna

SPICE TOUR: Na plantaži začimb boste lahko poskusili tudi nam nepoznane sadeže, kokosovo mleko, videli boste kako raste vanilija, klinčki, kava, ananas... Izlet je zanimiv in hkrati poučen.

NARAVNI REZERVATI JOZANI Z OPICAMI: Večji del otoških gozdov je zaradi kmetijske uporabe zemlje izginilo, kljub temu pa je na otoku še vedno ostalo naravno zaščiteno območje gozd Jozani, ki meri 44 km². Tukaj se nahaja veliko mokrišče z mangrovami, v gozdu pa se nahaja kar 100 različnih vrst dreves, različnega rastlinja, več kot 50 vrst metuljev in 40 vrst ptic. Srečamo se lahko tudi s posebno, redko endemično vrsto opice rdeči Kolubus (Colubus Boudius Kirkii), ki živi zgolj na Zanzibarju.

 

 HRANA 

Na zanzibarju boste na svoj račun prišli ljubitelji morske hrane. V vseh restavracijah ob morju ponujajo ribe in rake po ugodnih. Ribe lahko celo odkupite od ribičev domačinov in vam jih po dogovoru pripravijo v restavracijah.

Obvezno si kupite tudi tropsko sadje, ki je več kot odličnega okusa.