ZDA-New York


New York, ki spada med najbolj naseljena mesta, je sestavljen iz petih predelov: Manhattan, Bronx, Brooklyn, Queens in Staten Island. V njem živi okoli 8 milijonov ljudi. Mesto je najbolj znano po visokih zgradbah kot so Empire State Building in stolpa dvojčka Svetovnega trgovinskega centra, ki sta bila porušena v napadih 11. septembra 2001, finančnem središču Wall street, kipu svobode, famoznemu Times Squaru in centralnem parku. Mesto je pomembno kulturno središče, na področju likovne umetnosti, literature in glasbe.
Sama sem New York obiskala v času božičnih praznikov. Resda je imelo mesto takrat poseben čar, vonj po praženih mandeljnih, Ameriških palačinkah z javorjevim sirupom, polno mesto novoletnih lučk (največje božično drevo v mestu krasi okoli 30.000 lučk), vendar bi se kljub temu za obisk naslednjič odločila verjetno rajši spomladi. V mestu v času praznikov vlada pravi kaos. Drsališče pod Rockefeller centrom, ki ga vidimo v filmih je tako polno, da se vrsta čakajočih vije po celi ulici. Ljudi spuščajo nanj na način ¨dva gor dva dol¨. Po ulicah se komaj prebijaš korak za korakom. Sama sem v mestu preživela 4 dni in se nato odpravila z avtom do Nigarskih slapov, preko Toronta okoli Ontarijskega jezera nazaj v New York in nato v Washington. Za celotno pot in ogled New Yorka, sem imela dober teden. V kolikor se odločite za ogled mesta v decembru, vzemite poleg toplih oblačil tudi šal in kapo, skozi ulice namreč neprestano piha.


GLAVNE ZNAMENITOSTI:
Centralni park leži sredi Manhattna, osrednjega okrožja mesta New York. Odprli so ga že leta 1857 velja pa za najbolj obiskani mestni park v vseh ZDA (na leto gosti več kot 37 milijonov obiskovalcev). Od leta 1962 je uvrščen na seznam ameriških državnih znamenitosti zgodovinskega pomena.
Peta avenija: Centralni park zapustite pri stičišču 5. Avenije in 59 ulice. Na ulici Pete avenije so številne trgovine znanih blagovnih znamk (Armani, Prada…). V kolikor ste ljubitelji športnih oblačil, obiščite še Niketown trgovino. Čeprav se ta nahaja na 57. Ulici lahko vanjo vstopite tudi preko Trumpove stolpnice.
Kip svobode je Ameriki podarila Francija v znak zavezništva med državama, pozneje pa je postal simbol ameriških idealov. Razdeljen je bil na 350 posameznih delov. Sestavljali so ga 4 mesece. 28. oktobra 1886 pa so ga prvič razstavili za več tisoč ljudi, ki so se zbrali ob tej priložnosti. Visok je 46 m. Otok na katerem stoji kip, se imenuje »Liberty Island« (Svobodni otok). Na plošči kipa so zapisane besede pesnice Emme Lazarus iz leta 1883: "Ob zlatih vratih dvigam plamenico!" Nanaša se na množico ljudi, ki so bežali pred revščino in zatiranjem v takratni Evropi, zlata vrata pa pomenijo možnost, da začnejo v Ameriki novo življenje.

Priporočam izlet z ladjo (boat tour)- razgled na Manhatten, kip svobode in Brooklynski most je čudovit.
Empire State Building je 102-nadstropni nebotičnik v središču New Yorka (ZDA), na križišču Pete avenije in West 34th Street na Manhattnu. Zgrajen je bil leta 1931 v slogu art déco in je eden najznamenitejših nebotičnikov na svetu. Ime je dobil po vzdevku za zvezno državo New York. Do leta 1972, ko so zgradili World Trade Center, je bil najvišji nebotičnik na svetu.
Time Square leži v središču New Yorka, tu se nahaja mnogo reklamnih, svetlobnih panojev in znamenita novoletna krogla, ki je v živo mnogo manjša, kot daje vtis na televiziji. Letno število obiskovalcev je okoli 50.000.000.
Broadway- Iz Time Squara pojdite proti severu, v smeri centralnega parka, po eni najbolj znamenitih ulic Broadway. Na poti so številna znamenita gledališča, kjer se vsakodnevno odvijajo odlične predstave. Ulica slovi tudi po uličnih umetnikih, ki se našemijo v risane junake, kip svobode ali pa pojejo in igrajo, kar jim predstavlja vir preživetja.
Wall street, slavna ulica na območju spodnjega Manhattna , kjer ležijo banke, borzne hiše in denarni zavodi. Ime simbolizira družbeno in finančno moč ameriškega kapitala.
Rockefeller center: Prvi ameriški milijarder John D. Rockefeller je zemljo, kjer center stoji najel od columbijske univerze, v namen izgradnje kulturnega, stanovanjskega in poslovnega središča. Kompleks 14ih stavb se razteza od 5. do 6. avenije. Sprva je bil namen najetega območja med drugim tudi postavitev mestne opere, vendar jo je Rockefeller zaradi gospodarske krize leta 1929 umaknil iz načrta.
Lahko se povzpnete tudi na razgledno ploščad The Rock (cena okoli 30 $).
https://www.rockefellercenter.com/buy-tickets/
Zagotovo je ena bolj privlačnih točk poglobljen trg, kjer toplejše mesece preživljajo ljubitelji kavarn, zimske pa drsalci na znamenitem zunanjem drsališču.
MOŽNOSTI IZLETOV
NIAGARSKI SLAPOVI- TORONTO
Iz New Yorka sem se odpravila na 3- dnevni izlet do Niagarskih slapov, preko Toronta, okoli Ontarijskega jezera do Thousand island parka in nazaj v New York. Prvi dan smo spali blizu mesta Binghamton in zjutraj nadaljevali pot do Niagarskih slapov. Skupino Niagarskih slapov sestavljajo trije slapovi:
• Podkvasti slapovi (Horseshoe Falls; Kanadski slapovi)
• Ameriški slapovi (American Falls)
• Slapovi nevestine tančice (Bridal Veil Falls, ki so najmanjši)

Slapovi niso zelo visoki, vendar so izjemno široki in zelo vodnati, zato so pomemben vir hidroelektrične energije.
Ime Niagara izhaja iz irokeške besede, ki pomeni »grmenje voda«. Vstopnina za park znaša okoli 45$, mi je nismo plačali, ker smo bili v mesecu Decembru, ko ni bilo sezone. Več informacij najdete na spletni stani
https://www.niagarafallsstatepark.com/discovery-pass.
Od tam smo nadaljevali pot do Toronta in se povzpeli na stolp (CN Tower, zgrajen l 1976), ki je visok 553 m in omogoča lep razgled nad mestom. Vstopnina znaša 36$, več na spletni strani:
https://tickets.cntower.ca/webstore/shop/viewItems.aspx?cg=TIX&c=GA&Language=1.
Iz Toronta smo se naslednji dan (spanje v Torontu) peljali do kraja Kingston, ob Ontarijskem jezeru in si takrat želeli ogledati še Thousand park, vendar nam je bilo zaradi snega to onemogočeno: pa drugič! Tam smo še enkrat prenočili in se zjutraj odpravili nazaj v New York.
RAZDALJE:
New York- Binghamton: 285 km, 3.5 ure
Binghamton- Niagara: 355 km, 4.5 ure
Niagara- Toronto: 130 km, 1.5 ure
Toronto- Kingston: 263 km, 3.5 ure vožnje
Kingston- New York: 600 km, 7 ur
WASHINGTON
V Washington smo se odpravili kar z avtobusom iz New Yorka in tam enkrat prespali.


New York- Washigton: 308 km, okoli 4 ure vožnje